Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/19843
Karar No: 2014/3898
Karar Tarihi: 13.02.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/19843 Esas 2014/3898 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Adana 5. İş Mahkemesi'nde görülen bir davada, taşeron bahçıvan işçinin iş akdi işveren tarafından haksız olarak sonlandırılmış ve kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödetilmesi istenmiştir. Davalılar, davacının isteğine uymadıklarını iddia ederek davanın reddini talep etmişlerdir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak kararda, dava dışı bir kişi hakkında karar verilmiş ve karar başlığında dava dışı kişinin yanlışlıkla davalı olarak gösterilmesi usul ve yasaya aykırı olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, hükümde davacının çalışma süresiyle ilgili olarak kısa karar ve gerekçeli karar arasında aykırılık bulunduğu ve İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca bu aykırılığın giderilmesi gerektiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, temyiz olunan kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak, HMK'nun 297/1-b ve 6100 sayılı HMK'nun 298/2. maddesi belirtilmiştir.
7. Hukuk Dairesi         2013/19843 E.  ,  2014/3898 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Adana 5. İş Mahkemesi
    Tarihi : 16/04/2013
    Numarası : 2011/335-2013/255

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı S...a ve A.. K.. vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-A.. K.."ün temyizi yönünden; Davacı, davalı işyerinde taşeron elemanı bahçıvan olarak çalışırken iş akdinin işveren tarafından haksız olarak sonlandırıldığından bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödetilmesini istemiştir.
    Davalılar, davacının iş akdinin kendi isteği ile sona erdirildiğini, tüm haklarının ödendiğini hiçbir alacağı olmadığını, alacakların zamanaşımına uğradığını ileri sürerek davanın reddini talep etmişlerdir.
    Mahkemece, davacının iş akdinin haklı neden olmadan feshedildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraf teşkili konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Gerçekten hükümde, dava dışı başka bir kişi hakkında karar verilmiştir. 6100 sayılı HMK"nun 297/1-b maddesine göre tarafların Ve davaya katılanların kimlikleri ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad soyadları ile adreslerinin hükümde yazılması gerekir. Bir davada ancak bu davanın tarafları hakkında (tarafların lehinde veya aleyhinde) hüküm verilebilir. Davada taraf olmayan üçüncü kişiler hakkında (o davada)hüküm verilemez. Bir davada taraf olmayan (üçüncü) kişiler adına hüküm verilemeyeceği gibi, üçüncü kişilerin hakları gözetilerek de karar verilemez.
    Mahkemece, davalılar davalı ...-Sa ve S.. U.. olmasına rağmen, gerekçeli kararın başlığında dava dışı A.. K..’ün de davalı olarak ad ve soyadı yazılmıştır. Oysa ki, davacının 1.8.2011 tarihli A.. K..’ün davaya katılması talebi üzerine, 1.11.2011 tarihli oturumda mahkemece, “usulüne uygun düzenlenmeyen dahili dava dilekçesinin ve talebinin, bu kişi ile davalı taraf arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmadığından reddine, davacının davaya dahil etmek istediği A.. K.. hakkında ayrı dava açmakta muhtariyetine” karar verildiği halde, karar başlığında taraf olmayan A.. K..’ün adının davalı olarak gösterilmesi ve hüküm altına alınan alacaklardan sorumlu tutulması usul ve yasaya aykırıdır.
    O halde A.. K.."ün temyiz itirazı kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    2-Davacı asil, karar tarihinden sonra, 27.5.2013 tarihinde, davalı S.. U.. hakkındaki davasından vazgeçmiştir. Hükümden sonra ortaya çıkan ve esas hükmün temyiz yoluyla incelenmesine engel olan bu durum karşısında mahkemece feragat konusunda bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gereklidir.
    3-Davalı ...-Sa temyizine gelince; Hakimin son oturumda tutanağa yazdırıp tefhim ettiği karar, esas karar olup, 6100 sayılı HMK"nun 298/2.maddesi gereğince sonradan yazılan gerekçeli kararın bu karara aykırı olmaması gerekir. Oysa 16/04/2013 günlü oturumda tefhim edilen kısa karar ile, gerekçeli kararın aykırı olduğu zaptın ve kararın incelenmesinden açıkça anlaşılmaktadır.
    Mahkemece kısa kararda, davacının, 22.6.2001-24.1.2011 tarihleri arasında kesintili olarak 7 yıl 9 ay 10 gün olduğunun kabulüyle bu süre üzerinden yapılan hesaplamalara göre alacaklara hükmedilirken, gerekçeli kararda, 25.8.1998-21.1.2011 tarihleri arasında 6 yıl 11 ay 5 gün çalıştığı kabul edilmiş ancak 7 yıl 9 ay 10 günlük hizmet süresi üzerinden hesaplanan miktarlarına hükmedilmiştir.
    Konuyla ilgili 10.4.1992 günü ve 991/7 Esas, 1992/4 Karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca bu aykırılığın giderilmesi suretiyle gerçeğe ve hukuka uygun bir karar verilmesi gereği açıktır. Mahkemece bu maddive hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı biçimde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde bu aykırılığın giderilmesi suretiyle gerçeğe ve hukuka uygun bir karar verilmek üzere karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı şirket ile A.. K.."ün diğer temyiz itirazlarının incelenmesin şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalı şirkete ve A.. K.."e iadesine, 13.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi