Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10104
Karar No: 2017/5965
Karar Tarihi: 18.09.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/10104 Esas 2017/5965 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı ve davalı arasında yapılan sözleşmeye göre davalıya satılan rafine yağın ödenmesi gerektiği, ancak davalının ödeme yapmaması sonucu davacı tarafından icra takibi başlatıldığı belirtilmiştir. Davalı ise, temerrüde düşmediği ve icra takibinin kötü niyetli olduğunu iddia ederek itiraz etmiştir. Mahkemece yapılan incelemeler sonucu, borcun ifa edileceği günün açıkça belirlenmediği ve alacaklının ihtarı olmadan temerrüde düşülemeyeceği, bu nedenle faizlerin takip tarihinden itibaren hesaplanması gerektiği belirtilerek, davanın kısmen kabul edilmesine ve %20 oranında icra inkar tazminatı hükmedilmesine karar verilmiştir. Kararda, Ticaret Kanunu'nun 117. maddesi ve Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri referans gösterilmiştir.
19. Hukuk Dairesi         2016/10104 E.  ,  2017/5965 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü,
    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkil ile davalı arasında 12.5.2014 tarihli yağ alım-satım sözleşmesi yapıldığını,sözleşmeye göre davalıya satılan rafine yağın, yüklemeden önce ödemesini yapmayı davalının kabul ve taahhüt ettiğini,davacı sözleşme ile yüklendiği teslim yükümlülüğünü süresi içerisinde yerine getirmiş olmasına rağmen davalının bakiye borcunu ödemediğini, başlatılan icra takibine davalının haksız ve kötü niyetli itiraz ettiğini belirterek, icra takibine yapılan itirazın iptali ile davacı lehine %20’den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, yetkili icra dairesinde takip başlatılmadığını, müvekkilinin temerrüde düşürülmediğini bu nedenle işlemiş faiz talep edilmesinin usül ve yasaya aykırı olduğunu, icra takibinin kötü niyetli olduğunu savunarak, yetki itirazının kabulü ile davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, tarafların tacir olduğu, yapılan işin de ticari iş olması karşısında alacaklının ticari avans faizi talep etmesinin hukuka uygun olduğu,sözeşme ile açıkça teslim ve ödeme tarihi düzenlendiği, bu nedenle ayrıca temerrüde düşürülmesinin gerekmediği, sözleşme uyarınca temerrüdün oluştuğu, bu nedenle takip tarihine kadar ticari avans talep edebileceği gerekçesiyle davanın kısmen kabul kısmen reddine,asıl alacağın %20" si oranında davalı tarafa icra inkar tazminatı hükmedilmesine karar verilmiş,hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine,
    2)TBK"nın 117.maddesi uyarınca muaccel bir borcun borçlusu alacaklının ihtarı ile temerrüde düşer, ancak borcun ifa edileceği gün birlikte belirlenmiş ise bugünün geçmesi ile borçlu temerrüde düşmüş olur,somut olayda taraflar arasındaki sözleşmede borcun ifa edileceği gün açıkca belirlenmemiş olup,borçlu ancak alacaklının ihtarı ile temerrüde düşebilir.Takipten önce davalı temerrüde düşürülmediğinden temerrüt faiz başlangıç tarihinin takip tarihi itibariyle oluştuğunun kabulü gerekir.Mahkemece bu husus gözönüne alınmaksızın yanılgılı gerekçe ile yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ;Yukarıda(1)nolu bendde belirttiğimiz üzere davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2 )nolu bendde belirtilen hususlarda davalı lehine hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 18/09/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi