![Abaküs Yazılım](/3.png)
Esas No: 2022/8691
Karar No: 2022/12565
Karar Tarihi: 26.09.2022
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/8691 Esas 2022/12565 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mirasın reddi istemine ilişkin davalarda, İstanbul 1. Sulh Hukuk Mahkemesi ve Kemaliye Sulh Hukuk Mahkemesi'nin ayrı ayrı yetkisizlik kararı vermesi sonrası dosya bölge adliye mahkemelerinin görevine düşmüş olsa da, bu mahkemelerin karşılıklı olarak yetkisizlik kararı vermesi nedeniyle dosya incelenerek, mütevaffanın son yerleşim yeri olan adrese göre yetkili mahkemenin belirlenmesi gerektiği kararına varılmıştır.Bu sebeple, Kemaliye Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yetkili mahkeme olduğuna karar verilmiştir. Kararda, mirasın reddi istemi hakkında bilgi verilirken, bu istemin sulh hukuk mahkemesinde yapılması gerektiği, yetkinin de miras bırakanın son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesine ait olduğu belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 609. maddesi ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 36/3. maddesi belirtilmiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Mirasın reddi istemine ilişkin olarak açılan davada, Kemaliye Sulh Hukuk Mahkemesi ile İstanbul 1. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
- KARAR -
Dava, mirasın gerçek reddi istemine ilişkindir.
Kemaliye Sulh Hukuk Mahkemesince, yapılan kolluk araştırması sonucunda müteveffanın son yerleşim yerinin “... Mahallesi ... Sokak No:9 Daire:17 ...” olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
İstanbul 1. Sulh Hukuk Mahkemesince ise, Uyap sisteminden çıkartılan nüfus kayıt örneğinde müteveffanın sisteme kayıtlı son yerleşim yeri adresinin ... olduğu, her ne kadar kolluk araştırması neticesinde müteveffanın son kaldığı adresin Eyüp olduğundan bahisle yetkisizlik kararı verilmiş ise de, yine Uyap sisteminden yapılan adres araştırmasından müteveffanın ... ve ... şeklinde adres değişikliklerinin bulunduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
4721 sayılı TMK'nın 609. maddesinin dördüncü fıkrasında "Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir." hükmüne yer verilmiştir.
Bu yasal düzenlemeye göre mirasın reddi istemi, mirasın açıldığı yerin sulh hukuk mahkemesinde mirasçı tarafından sözlü veya yazılı beyanla yapılabilir. Buradaki yetki kesin olup, miras bırakanın son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesi görevli ve yetkili mahkemedir. (TMK 609. md - Y.2.HD 2009/129191 E. - 2009/17413 K.)
Dosya içerisinde bilgi ve belgelerden mütevaffanın son yerleşim yeri adresinin "..." olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda uyuşmazlığın Kemaliye Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK'nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanunu’nun 36/3. maddesi gereğince; Kemaliye Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 26/09/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.