Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 2022/2283
Karar No: 2022/2686
Karar Tarihi: 07.06.2022

Danıştay 9. Daire 2022/2283 Esas 2022/2686 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, vergi dairesi müdürlüğüdür. Davacı, yatırım teşvik belgesi kapsamında satın aldığı makine ve teçhizatı ortağı olduğu şirkete kiraladığı için re’sen tarh edilen tekerrür hükümleri uygulanarak artırılan bir kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılmasını talep etmektedir. İlk derece mahkemesi davacının lehine karar vermiş ve bölge idare mahkemesi bu kararı onamıştır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45/3. maddesi uyarınca istinaf başvurusunun reddi ve onama kararı verilmiştir. Temyiz istemi reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'un 45/3. maddesi
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi
Danıştay 9. Daire Başkanlığı         2022/2283 E.  ,  2022/2686 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    DOKUZUNCU DAİRE
    Esas No : 2022/2283
    Karar No : 2022/2686

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Vergi Dairesi Müdürlüğü - …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : …
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ:
    Dava konusu istem: Davacı adına, yatırım teşvik belgesi kapsamında satın aldığı makine ve teçhizatı ortağı olduğu şirkete kiraladığı, kira bedelinin yıl sonu itibariyle tahsil edildiği ve bu gelirin beyan edilmediği yolunda alınan takdir komisyonu kararınca re'sen tarh edilen tekerrür hükümleri uygulanmak suretiyle artırılan bir kat vergi ziyaı cezalı 2018/Aralık dönemine ilişkin katma değer vergisinin kaldırılması istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; her ne kadar davacının yatırım teşvik belgesi kapsamında satın aldığı makineleri ortağı olduğu … İnş. İth. İhr. Ltd. Şti.'yE aylık 50.000,00-TL bedelle kiraladığı ve kira bedelinin yıl sonunda tahsil ettiğinden bahisle cezalı tarhiyat yapılmışsa de; Mahkemenin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında da belirtildiği üzere davacının yatırım yerinde üretim faaliyetinin olmaması ve teşvik kapsamında alınan makine ve teçhizatın işyerinde bulunmaması sebebiyle iptal edilen yatırım teşvik belgesinin, bu makineler için davacının yatırım yerinde yapılan ekspertiz neticesinde yatırım teşvik şartlarını ihlal etmediği ve taahhüt edilen yatırımlarının tamamlandığı sonucuna ulaşılarak yeniden davacı adına yatırım teşvik belgesinin düzenlendiğinin görüldüğü, satın alınan makineler ile yatırımlarını tamamlayan davacının, ortağı olduğu şirketle arasında söz konusu makinelerin kiralanması konusunda gerçek anlamda bir kira ilişkisinin bulunduğundan bahsedilemeyeceği, nitekim davacı tarafından da ortağı olduğu şirketle aralarında formalite olarak kira sözleşmesinin yapıldığı, şirket tarafından herhangi bir ödeme yapılmadığı ve fatura düzenlenmediğinin belirtildiği, takdir komisyonu kararında yıl sonunda kira bedellerinin tahsil edildiği belirtilmesine karşın bu hususu ispatlayan hiçbir belgeye de dava dosyasında yer verilmediğinden, yapılan cezalı tarhiyatta hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, dava konusu cezalı katma değer vergisi tarhiyatının kaldırılmasına karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunda bulunulan mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğu, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45/3. maddesi uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Kira sözleşmesinin, vergi kanunları bakımından hukuki durumun tekemmül ettiğinin veya vergi alacağının doğduğunun ispatına delil kabul edilmesi gereken hukuki bir belge niteliğinde olduğu, makine ve teçhizatın aylık 50.000-TL bedelle kiralandığı dikkate alındığında kiralama hizmetinin aylık dönemler halinde ifa edildiğinin anlaşıldığı, tahakkuk esasına göre mahiyet ve tutar itibariyle alacak tahakkuk etmiş olup, hizmet ifasının tamamlandığı iddialarıyla kararın bozulması istenilmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1.Davalının temyiz isteminin reddine,
    2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle kabulüne ilişkin Vergi Mahkemesi kararına yönelik davalı tarafından yapılan istinaf başvurusunun reddeden … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
    3.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 07/06/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi