Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/20587
Karar No: 2014/3739
Karar Tarihi: 13.02.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/20587 Esas 2014/3739 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren, davacının işyerinde başka bir işçiye tokat vurması sebebiyle haklı nedenle feshedildiğini bildirmiştir. Mahkeme, davalının iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshedilmiş olmadığını ve davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer alacaklarının kısmen kabul edilmesine karar vermiştir. Ancak, davacının ulusal bayram ve genel tatillerde çalışıp çalışmadığı ile fazla mesai yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmuştur. Mahkeme, davacı tanıklarının beyanlarını esas alarak fazla mesai ücreti ve ulusal bayram, genel tatil alacaklarının kısmen kabul edilmesine karar vermiştir. Ancak, davalı tarafından delil olarak dayanılan ancak sunulmayan kapı giriş-çıkış kayıtlarının mahkemece getirtilip incelenmemesi, fazla çalışma ücreti, bayram tatili ve genel tatil alacaklarının buna göre belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu, 24. ve 25. Maddeler: belirli veya belirsiz süreli iş sözleşmesinin haklı bir sebep olmaksızın feshedilmesi durumunda ihbar tazminatı ödenmesi gerektiğini belirtmektedir.
- 4857 sayılı İş Kanunu, 25/II Maddesi: ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan durumlar ve benzerlerinin varlığı halinde iş sözleşmesinin haklı fesih imkanının olduğunu belirtmektedir.
- 4857 sayılı İş Kanunu, 25/II/d Maddesi: işçinin, işverenin başka işçisine sataşması durumunda işverene haklı fesih imkanı verdiğini ifade etmektedir.
- 4857 sayılı İş Kanunu, 26. Maddesi: hak düşürücü süre geçtikten sonra fesih yoluna gitmenin durumunda karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.
7. Hukuk Dairesi         2013/20587 E.  ,  2014/3739 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Çorum 1. İş Mahkemesi
    Tarihi : 28/02/2013
    Numarası : 2011/5-2013/222

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine.
    2-Davacı, davalının işyerinde 23/01/2009- 01/12/2010 tarihleri arasında çalıştığını, iş aktinin işveren tarafından haksız ve bildirimsiz şekilde sonlandırıldığını iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil, asgari geçim indirimi, eksik ücret ve ücret alacaklarının ödetilmesini istemiştir.
    Davalı cevabında iş aktinin davacının işyerinde başka bir işçiye tokat vurması sebebiyle haklı nedenle feshedildiğini bildirerek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davalı işveren tarafından iş aktinin haklı nedenlerle feshedildiğinin ispatlanamadığı gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı ile tanık beyanları esas alınarak diğer alacakların kısmen kabülüne karar verilmiştir.
    İş aktinin işveren tarafından feshinin haklı nedene dayanıp dayanmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödeme gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin Kanunun 24. ve 25. Maddelerinde yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve 17. Maddede belirtilen usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. Yine haklı fesih nedeni bulunmakla birlikte, işçi ya da işverenin 26. Maddede öngörülen hak düşürücü süre geçtikten sonra fesih yoluna gitmeleri durumunda, karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25/II. Maddesinde ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde işverenin varlığı halinde işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (d) alt bendinde "İşçinin, işverenin başka işçisine sataşması" nın da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir.
    Somut olayda, davacı işçinin işyerinde 06/12/2010 günü F. Ç.. isimli bir başka işçiyle kavga ettiği ve ona tokat vurduğuna dair tutanak düzenlenmiştir; aynı tarihli ve el yazılı savunmasında davacı olayı doğrulamıştır. Davalı işveren bunun üzerine 4857 sayılı Kanunun 26. Maddesindeki hak düşürücü süre içinde 4857 sayılı Kanunun 25/II. Maddesine uygun olarak iş aktini haklı nedenle ve derhal feshetmiştir.
    Mahkemece, davacı yararına ihbar ve kıdem tazminatına hükmedilmesi yukarıda anılan genel ilkelere aykırı olup isabetsiz olmuştur.
    3-Davacının ulusal bayram ve genel tatillerde çalışıp çalışmadığı ile fazla mesai yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur. Davacı bu alacak isteklerinin ispatı açısından tanık beyanlarına, davalı ise kapı giriş-çıkış kayıtlarına dayanmış ancak dosyaya söz konusu kayıtları sunmamıştır.
    Mahkemece davacı tanıklarının beyanları esas alınarak fazla mesai ücreti ve ulusal bayram, genel tatil alacaklarının kısmen kabülüne karar verilmiştir.
    Dava, 1086 sayılı HUMK"nun yürürlükte bulunduğu dönemde açılmış olup davalı tarafından delil olarak dayanılan ancak sunulmayan kapı giriş-çıkış kayıtlarının mahkemece getirtilip incelenmesi, fazla çalışma ücreti, bayram tatili ve genel tatil alacaklarının buna göre belirlenmesi gerekir.
    Anılan yön gözetilmeksizin eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmiş olması bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcınnın istek halinde davalıya iadesine, 13/02/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi