Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/21909
Karar No: 2014/3624
Karar Tarihi: 11.02.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/21909 Esas 2014/3624 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, inşaat işçisi olarak çalıştığı işyerinde iş akdinin haksız olarak sonlandırıldığını iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödenmesini istedi. Davalı ise davacının işveren malzemelerini izinsiz dışarı çıkardığı için haklı nedenle iş akdinin feshedildiğini savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme, davacının depodan ve çöpten inşaat malzemeleri yüklediğine dair beyanına dayanarak haklı fesih bulunmadığı gerekçesiyle davayı kabul etti. Ancak Yargıtay, davacının işveren malzemelerini izinsiz çıkardığı için iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini belirterek, davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddedilmesi gerektiği kararı verdi. İş Kanunu'nun 25. maddesinde, işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanındığı açıklanmıştır. Ayrıca, (e) alt bendinde işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak gibi davranışların da işverene haklı fesih imkânı verdiği belirtilmiştir.
7. Hukuk Dairesi         2013/21909 E.  ,  2014/3624 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Adana 6. İş Mahkemesi
    Tarihi : 18/04/2013
    Numarası : 2012/305-2013/215

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine
    2-Davacı, davalı işyerinde inşaat işçisi olarak çalışırken iş akdinin işveren tarafından haksız olarak sonlandırıldığından bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödetilmesini istemiştir.
    Davalı, davacının iş akdinin, işyerinden işverene ait malzemeleri izinsiz dışarı çıkarırken yakalanması nedeniyle, haklı nedenle sonlandırıldığını, tüm haklarının ödendiğini hiçbir alacağı olmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının depodan ve çöpten inşaat malzemeleri yüklediğine dair olay tarihi olan 8.4.2010 tarihli beyanına atıfla haklı nedenle feshin bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı ve işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmiştir.
    İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır. ,
    Somut olayda, davacının kendi beyanı ile doğruladığı üzere, 8.4.2010 günü iş çıkışı, işverenin, artık tahtaları alması için izin vermesi üzerine, davacı da almaması gerektiğini bile bile, çıkış izni olmayan, tutulan listeye göre, işverene ait çekiç, keser, levye demiri, matkap ağzı, ara kablosu, alüminyum merdiven, scooter, paratoner şiş gibi malzemeler ile yıkılan binalardan çıkarılan muhtelif eşyayı artık tahtaların altına gizlemek suretiyle çıkarırken, nizamiye de yapılan aramada yakalandığı, bunun üzerine davalı işveren tarafından iş akdinin feshedildiği anlaşılmaktadır. İşçinin hırsızlık yapması doğruluk ve bağlılığa uymayan bir davranış olup iş akdinin haklı fesih sebeplerindendir. Hal böyle olunca, davacının iş akdinin davalı işveren tarafından haklı nedenle feshedilmesi nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerektiği gözetilmeden olaya uymayan gerekçe ile bu alacak taleplerinin kabulüne karar verilmiş olması isabetsiz olup bozma nedenidir.
    O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde, davalıya iadesine, 11/02/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi