Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/25066
Karar No: 2019/20186
Karar Tarihi: 04.11.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/25066 Esas 2019/20186 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/25066 E.  ,  2019/20186 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde unlu mamüller ustası olarak çalıştığını, davalının eşi tarafından hakaret edilerek iş sözleşmesinin 11.07.2013 tarihinde haksız feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin mazeretsiz devamsızlık yapması üzerine haklı sebeple feshedildiğini beyanla davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece iş sözleşmesinin davalı tarafından haklı nedenle feshedildiğinin ispat edilemediği gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı alacağı taleplerinin kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı yasal süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin vekilinin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İş sözleşmesinin, işçinin devamsızlıkta bulunması nedeniyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi” halinde, işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır.Davacı iş sözleşmesinin haklı bir sebep olmaksızın davalı tarafından 11.07.2013 tarihinde feshedildiğini iddia etmiştir. Davalı işveren ise iş sözleşmesinin davacının mazeretsiz devamsızlığı üzerine haklı sebeple feshedildiğini savunmuştur. Yargılama sırasında dinlenen davacı tanıklarının feshe ilişkin görgüye dayalı bilgilere bulunmamaktadır. Davalı tanıkları ise davacının işten ayrılmak istediğini birşey olsa da işten ayrılsam dediğini, tazminatını alarak işten ayrılmak istediğini, 11.07.2013 tarihinde en son lokma hamuru yapıp işten çıktığını, 19.07.2013 tarihine kadar gelmediğini, bir gün geldiğini, akabinde tekrar gelmediğini, davalı ve eşinin pastane dışında olduğu sırada işyerinden ayrıldığını, davalının eşi tarafından hamurun bozuk olduğunun anlaşılması üzerine davacının telefon ile arandığını, gelmediği günlere ilişkin tutanak tutulduğunu, yani davacının kendi isteği ile ayrıldığını beyan etmişlerdir. Mahkemece davacının kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin kabulüne karar verilmiştir. Halbuki davacı iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedildiğini ilişkin delil sunmamıştır. Davalı tarafından 11.07.2013- 20.07.2013 tarihleri arası 19.07.2013 tarih hariç olmak üzere devamsızlık tutanakları tutulmuştur. Dosya içerisinde bulunan tutanaklar, tanık beyanları ve tüm dosya kapsamı dikkate alındığında davalının haklı feshe gerekçe olarak ileri sürdüğü devamsızlığa ilişkin tutulan tutanaklara göre davacının 11.07.2013- 20.07.2013 tarihleri arası 19.07.2013 tarihi hariç işe gelmeyerek ve devamsızlık yaparak iş sözleşmesinin sona erdiği anlaşılmaktadır. Her ne kadar işten ayrılma bildirgesinde çıkış kodu 03 olarak (istifa) gösterilmiş ise de hatalı bildirilen kod feshin işveren feshi olduğunu ortadan kaldırmaz. Hal böyle iken iş sözleşmesinin davacının devamsızlığı üzerine davalı tarafından haklı sebeple feshedildiği gözetilmeksizin dava konusu kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 04.11.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi