Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/19856
Karar No: 2014/3502
Karar Tarihi: 10.02.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/19856 Esas 2014/3502 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette çalıştıktan sonra çıkartıldığını, yeniden başladığını ancak işten ayrıldığını ve işçilik alacaklarının yanı sıra kıdem tazminatı talep etti. Davalı ise aralarında asıl-alt işveren ilişkisi olmadığını ve taleplerin zamanaşımına uğradığını savundu. Fer'i müdahil vekili ise davalı şirketin taşeron olduğunu belirtti. Mahkeme tarafından kısmen kabul edilen davada, işçinin yıllık ücretli izine hak kazanıp kazanmadığı konusunda uyuşmazlık yaşandı. İş sözleşmesinin sona erme şekli veya nedeni önemli olmadan yıllık izinlerin kullandırılması gerektiği belirtildi. İşverenin yıllık izinlerin kullandırıldığını ispatlaması gerektiği vurgulandı. Yapılan incelemede, davacının kullanmış olduğu 10 günlük iznin hesaplanan yıllık izin süresinden mahsup edilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Mahkeme kararı eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle bozuldu.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesi iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceğini belirtmektedir. Yıllık izinlerin kullandırıldığı ispat yükü işverene aittir ve işveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır.
7. Hukuk Dairesi         2013/19856 E.  ,  2014/3502 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Adana 3. İş Mahkemesi
    Tarihi : 14/02/2013
    Numarası : 2011/1106-2013/53

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, müvekkilinin davalı şirkette 1990-1995 arasında yaklaşık 5 yıl çalıştıktan sonra çıkartıldığını, bir müddet ara verdikten sonra 2007 yılında yeniden çalışmaya başladığını,davalı şirketin hazır beton taşıma işini verdiği .... İnş.ve Tic.A.Ş"nde pompa operatörü olarak 28.12.2010 tarihine kadar çalıştığını , bu tarihte ise işlerin çok ağır olması, haftanın 7 günü dini, milli ve resmi bayramlarda çalışma yapmasına rağmen karşılığı ücretlerin ödenmemesi, yıllık izinlerinin kullandırılmaması nedeniyle iş akdini feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının dava dışı ... İnş.ve Tic.A.Şirketi elamanı olduğu, bu şirket ile aralarında asıl-alt işveren ilişkisinin bulunmadığını ve davacının taleplerinin zamanaşımına uğradığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Fer"i müdahil vekili ,davalı şirket ile aralarında imzalanan sözleşme uyarınca davalı şirketin bir kısım şantiyelerindeki hazır beton işinin taşeronluğunun üstlenildiğini,davacının 12.04.2008 – 28.12.2010 tarihleri arasında çalıştığını, en Son aldığı brüt ücretinin 1.310,38TL. olduğunu, iş akdinin istifa ile son bulduğunu, her ne kadar iş akdinin sona ermesi davacının kendi isteği ile meydana gelmişse de tamamen işverenin iyiniyetli yaklaşımı ile kıdem tazminatı,yıllık izin ücreti ve hak ettiği son maaşı bakiyesinin banka hesabına yatırıldığını, davacının da diğer işçiler gibi hafta tatili yaptığını, dini ve resmi bayramlarda da kesinlikle çalışmadığını, diğer işçiler gibi fazla mesaisinin olmadığını, fazla mesai yapılması gerektiğinde de zamlı maaşının ödendiğini ve aynı zamanda geç çıktığı saat kadar ertesi gün işe geç gelme hakkının tanındığını ve alacakların zamanaşımına uğradığını ileri sürerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının yıllık ücretli izin alacağına hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununun 59 uncu maddesinde,iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde,işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır.Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır.
    Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir.
    Somut olayda; davacı işçi yıllık ücretli izin isteğinde bulunmuş,hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının 3 yıl 3 ay 27 gün süre ile davalı işyerinde çalıştığı,davacının hizmet süresine göre 42 gün izin alacağı bulunduğunun tespiti ile yıllık izin alacağı hesaplanmıştır.
    Ancak dosya içerisinde bulunan imzalı yıllık izin pusulasına göre davacının 18.09.2010-30.09.2010 tarihleri arasında 10 gün izin kullandığı anlaşılmaktadır.
    Yapılacak iş , davacı işçi tarafından kullanıldığı anlaşılan 10 gün izin süresinin hesaplanan yıllık izin süresinden mahsup edilmek suretiyle hak kazanılan yıllık ücretli izin alacağını hesaplattırmak ve çıkacak sonuca göre karar vermektir.
    Mahkemece eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA,peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 10.02.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi