Esas No: 2022/5986
Karar No: 2022/4677
Karar Tarihi: 14.06.2022
Danıştay 5. Daire 2022/5986 Esas 2022/4677 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ret kararının iptali için dava açmıştır. Ancak İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi davayı reddetmiştir. Davacı, savunma hakkının ihlal edildiğini, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini, mahkumiyetine ilişkin ceza mahkemesi kararının kesinleşmediğini, hukuk devleti ilkesi ve suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiğini, sadakat yükümlülüğüne riayet edilmediğine ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulamadığını iddia etmiştir. Davalı idare ise temyiz istemini reddetmiştir.
Kanun maddeleri: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi ve 50. maddesi.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/5986
Karar No : 2022/4677
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : ...
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Davalı) : ...Bakanlığı / ...
Vekili : Av. ...
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ...tarih ve ...sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen .... İdare Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Savunma hakkı tanınmadan ve gerekçe gösterilmeden kamu görevinden çıkarıldığı, adil yargılanma ve savunma hakkının ihlal edildiği, idari bir makam olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunca lehine olan hususları ileri sürmesine imkan verilmeden ceza hukuku kapsamına giren bir konuda, Anayasa ve uluslararası hukuka aykırı olarak yargı erkinin yetkisi kullanılmak suretiyle ret kararı verildiği, mahkumiyetine ilişkin ceza mahkemesi kararının kesinleşmediği, masumiyet karinesine aykırı hareket edildiği, işlendiği zaman kanunda suç olarak tanımlanmayan legal faaliyetlerinin terör örgütü ile iltisak ve irtibatına delil olarak kabul edilmesinin hukuka aykırı olduğu, hukuk devleti ilkesi ile suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiği, sadakat yükümlülüğüne riayet etmediğine ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulamadığı, Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL KHK'larının TBMM tarafından 30 gün içerisinde onaylanmadığı, bu nedenle kamu görevinden çıkarma işleminin yasal dayanağının ortadan kalktığı, anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin amaç, konu ve süre bakımından hukuka ve Anayasa'ya aykırı olduğu, ByLock kullanmadığı, ByLock tespitine ilişkin tutanakların birbiri ile çeliştiği, subjektif, yoruma dayalı, hiç bir somut olgu ve eylem ortaya konulmayan gerçek dışı ve asılsız tanık beyanlarının iltisak ve irtibat noktasında gerekçe olarak gösterilmesinin hukuka aykırı olduğu, yetkili makamların izinleri ile faaliyet gösteren bir bankaya para yatırmasının suç teşkil etmediği ve tamamen yasal bir davranış olduğu, mülkiyet hakkının ihlal edildiği, usulüne uygun bir şekilde elde edilmeyen SD kart içindeki bilgilerin adli ve idari yönden hükme esas alınmayacağı iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, .... Ağır Ceza Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararında yer alan;
"...Sanığın ...numaralı hattı üzerinden, ele geçirilemeyen ...İmei numaralı telefonla ve "..." kullanıcı adı, ...id ve yine "..." adı ile ayrıntıları Yargıtay .... Ceza Dairesinin ...tarih ve ...Esas, ...Karar sayılı kararında da açıklandığı üzere teknik özellikleri, indirilmesi, dahil olunması ve kullanılması itibariyle münhasıran FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulan ve münhasıran bu suç örgütünün bir kısım mensupları tarafından kullanılan kapalı devre kriptolu iletişim ve haberleşme programı olan ByLock adlı programı kullandığı ve bu programa giriş yaptığının belirlendiği, bu hususun yukarıda belirtilen gerek BTİK kayıtları gerek KOM Daire Başkanlığından alınan ByLock kayıtlarıyla gerek BAZ bilgilerinin de örtüşmesi gerekse de ByLock tespit tutanağında isimleri geçip sanığın tanıdığını beyan ettiği Z.T. (sanığın eşi olur) ve M.Ç. isimli şahısında sanığın ByLock ID'sine tanımlı olduğunun anlaşılması..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı tespit edilen davacının, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine 14/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.