
Esas No: 2022/10373
Karar No: 2022/14025
Karar Tarihi: 17.10.2022
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/10373 Esas 2022/14025 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesi ve Büyükçekmece 4. Sulh Hukuk Mahkemesi arasında açılan tedavi amaçlı kişisel koruma kararı istemiyle ilgili davada, her iki mahkeme de yetkisizlik kararı verdi. Dosya son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra belirlendi ancak yargı çevresindeki iki farklı bölge adliye mahkemesi yetkisizlik kararı verdi. Kararın bölge adliye mahkemelerinin görevinin yargı çevresi içinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğuna dair 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi uyarınca verilmesi gerektiği belirtildi. Dosya incelendikten sonra, Türk Medenî Kanunu'nun 433/1. maddesi gereği uyuşmazlığın ilk olarak intikal ettiği Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesi'nde çözümlenmesi gerektiği kararlaştırıldı.
Kanun maddeleri detaylı olarak şöyle açıklanabilir:
- 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu'nun 432. maddesi: zorunlu yatış kararı istemine ilişkin düzenlemeleri içermektedir.
- 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri ve Cumhuriyet Başsavcılıkları Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun'un 36/3. maddesi: bölge adliye mahkemelerinin görevinin yargı çevresi içinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğunu belirtmektedir.
- Türk Medenî Kanunu'nun 433/1. maddesi: yerleştirme veya alıkoymaya karar verme yetkisinin, ilgilinin yerleşim yeri veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bulunduğu yer vesayet makam
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
4721 sayılı TMK gereğince tedavi amaçlı kişisel koruma kararı istemine ilişkin olarak açılan davada Ağrı Sulh Hukuk ve Büyükçekmece 4. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, 4721 sayılı TMK'nın 432. maddesi uyarınca zorunlu yatış kararı istemine ilişkindir.
Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesince, yapılan sistem sorgulamasında ve kolluk araştırmasına göre, ihbar olunanın ikamet adresinin "Süleymaniye Mahallesi 746 Sokak No:34 İç Kapı No:1 Esenyurt/İstanbul" olarak kayıtlı olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Büyükçekmece 4. Sulh Hukuk Mahkemesince ise, kısıtlı adayının dava tarihinde Ağrı Merkez İlçesinde ikamet ettiği, dosya içerisinde kolluk birimi tarafından tutulan tutanakta kısıtlı adayının dava tarihinde “... Mah. 1541 Sk. No:10 Merkez/..” adresinde ikamet ettiğinin tespit edildiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Türk Medenî Kanunu'nun 433/1. maddesine göre, “Yerleştirme veya alıkoymaya karar verme yetkisi, ilgilinin yerleşim yeri veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bulunduğu yer vesayet makamına aittir.”
Türk Medenî Kanunu'nun 432 vd. maddelerinde düzenlenen koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına karar verilmesinde önemli olan en seri şekilde karar vermek olduğundan, uyuşmazlığın, ilk olarak intikal ettiği mahkeme olan Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesi'nde çözümlenmesi gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21. ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince; Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 17.10.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.