Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/21615
Karar No: 2019/20043
Karar Tarihi: 24.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/21615 Esas 2019/20043 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren, kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsili talebiyle açılan dava sonucunda kısmen kabul edildi. Temyiz edilen kararda, fazla mesai ücreti alacaklarının hesaplanmasında hafta tatili günlerindeki çalışmaların dahil edilip edilmeyeceği konusunda uyuşmazlık bulunduğu belirtildi. Fazla mesaiyi ispatla yükümlü olan işçinin imzasını taşıyan bordro ise sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil olarak kabul edildi. İşyeri kayıtları ve şahit beyanları da ispat yöntemi olarak kullanılabilir. Bu konuda yapılan hesaplamalar ise hatalı bulundu ve karar bozuldu.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/h maddesinde, “davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması” dava şartları arasında sayılmıştır. Ödenmiş alacak hakkında davacının dava açmakta hukuki yararı yoktur. Borcu söndüren nitelikte bir belge sunulması durumunda ise bu belge üzerinde gerekli incelemenin yapılması gerektiği belirtilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri: 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/h ve 115. maddeleri.
22. Hukuk Dairesi         2016/21615 E.  ,  2019/20043 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Taraflar arasında davacının fazla mesai ücreti alacaklarının hesaplanmasında hafta tatili günlerindeki çalışmalarının dahil edilip edilmeyeceği konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla mesai yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla mesai alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla mesainin ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışma ve genel tatil çalışmasının bu tür yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları şahit beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla mesaisi olup olmadığı araştırılmalıdır.
    Fazla mesai çalışmasının yazılı delil ya da şahitle ispatı imkan dahilindedir.
    Somut olayda; bilirkişi kök raporunda, davalı ve davacı tanık anlatımlarından davacının işyerinde haftanın 7 günü 08.00-17.00 saatleri arası günde 9 saat çalıştığı, bu süreden 1 saatlik dinlenme arası düşüldüğünde günlük çalışma süresinin 8 saat olduğu, ayda iki hafta 7 gün iki hafta 6 gün çalıştığının anlaşıldığı, iki Pazar çalışmasının 8 saatx2 hafta/4 hafta=4 saat iki Pazar çalışmasından dolayı olan sürede eklenerek davacının haftalık fazla çalışma süresinin 6 günx8+4 saat-45 saat=7 saat olduğu belirtilmiştir. Ne var ki yapılan hesaplama isabetli olmamıştır. Şöyle ki, kararda hem fazla mesai hem de hafta tatili ücreti alacağına hükmedilmiş olup (usuli müktesep hakka da riayet edilmek suretiyle) haftanın 6 günü çalışılan dönemler yönünden 6 gün üzerinden haftalık fazla mesai süresi bulunarak hesaplama yapılmalı, haftanın 7 günü çalışılan dönemler yönünden ise 6 gün üzerinden yapılan hesaplamaya haftanın 7. günü yalnızca 7,5 saati aşan çalışmalar fazla mesai süresi olarak eklenmek suretiyle haftalık fazla mesai süresi bulunduktan sonra hesaplama yapılmalıdır. Bu hususlara dikkat edilmeden yapılan hesaplamaya göre hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    3-Kural olarak, yargılama aşamasında dayanılıp sunulmayan deliller, temyiz veya karar düzeltme aşamasında sunulamazlar; sunulmuş olsalar bile, bu aşamalardaki incelemeler sırasında dikkate alınamazlar. Bu kuralın tek istisnası, dayanılıp sunulan delillin, o davaya konu borcu söndüren bir nitelik taşıması; örneğin, davaya konu borcun ödenmiş olduğunu gösteren makbuz, ibraname gibi bir belge olmasıdır.
    6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/h maddesinde, “davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması” dava şartları arasında sayılmıştır. Ödenmiş alacak hakkında davacının dava açmakta hukuki yararı yoktur. Bu halde, 6100 sayılı Kanun’un 115. maddesi gereğince, dava şartının varlığı ya da yokluğunun incelenmesi, doğrudan mahkemeye verilmiş ödevlerden olması karşısında, önceden ileri sürülmemiş olsa bile temyiz aşamasında dava şartının var olup olmadığını kendiliğinden gözetilmesinde bir usuli engel bulunmamaktadır.
    Davanın hukuksal niteliği ve somut olayın özelliği gereği davalı, temyiz aşamasında dava konusu borcu söndüren nitelikte bir belge vermişse, bu belge üzerinde gerekli inceleme yapılmak suretiyle bir karar verilmesi gerekir. Diğer bir anlatımla, yargılama aşaması henüz tamamlanmamış ise böyle durumda, borcu itfa eden belge değerlendirmeye alınmalıdır. Gerçekten de, yargılamada davayı inkâr eden davalının savunması, borcun bulunmadığı savunmasını da kapsar. O nedenle, davalının borcun ne sebeple bulunmadığını açıklama ve iddianın aksine delillerini ikame etme hakkının ortadan kalktığından söz edilemez. Belirtilen nedenlerle, temyiz aşamasında sunulan ve borcu söndüren bir belgenin varlığı karşısında savunmanın genişletilmesi yasağından söz edilemeyeceğinin kabulü de zorunludur. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 24.02.2016 Tarih, 2014/22-735 Esas,2016/166 Karar)
    Somut olayda, davalı işveren tarafından temyiz aşamasında dosyaya, davacı isminin yer aldığı yıllık izin defteri fotokopisi sunulmuştur. Sunulan bu evrakın yargılama esnasında sunulan yıllık izin defteri fotokopisinden farklı olduğu görülmektedir.
    Saptanan bu durum karşısında ve yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulduğunda, davalının temyiz aşamasında dosyaya sunduğu yıllık izin defterinin aslının istenerek taraflardan da sorulmak suretiyle yıllık izin ücreti alacağının değerlendirilmesi amacı ile kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.10.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi