Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/21323
Karar No: 2019/19934
Karar Tarihi: 24.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/21323 Esas 2019/19934 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı işverenin haklı bir neden olmaksızın kendisini işten çıkardığını iddia ederek kıdem tazminatı alacağının ödenmesini talep etmiştir. Davalı ise iş sözleşmesinin ailevi nedenlerle davacı tarafından sonlandırıldığını savunmuştur. Mahkeme, kıdem tazminatının ödendiği ispatlanamadığı gerekçesiyle davayı kısmen kabul etmiştir. Davalı taraf kararı temyiz etmiştir. Yargıtay, davacının istifa ettiğine dair inkar edilemeyen istifa dilekçesi bulunduğunu ve davacının baskı altında istifa ettiğini kanıtlayacak bir delil sunamadığını belirterek, mahkemenin yanılgılı bir şekilde davayı kabul ettiğine karar vermiştir. Kararda geçen kanun maddeleri ise belirtilmemiştir.
22. Hukuk Dairesi         2016/21323 E.  ,  2019/19934 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, 13.03.2003 tarihinde davalı tarafın haklı bir neden olmaksızın davacı asili işten ayrılması için zorladığını, dayatmalar sonucunda müvekkilinin işten ayrıldığını öne sürerek kıdem tazminatı alacağının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, iş sözleşmesine ailevi nedenler ile davacı tarafından son verildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, kıdem tazminatının ödendiği ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın miktar itibariyle kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde son bulup bulmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır. Mahkemece kıdem tazminatı alacağının kabulüne karar verilmiş ise de, varılan sonuç dosya içeriği ile örtüşmemektedir.
    Davacı vekili 24.11.2011 tarihinde açmış olduğu davanın dilekçesinde, asilin 14.03.2003 tarihinde işverence haklı bir neden olmaksızın işten ayrılmaya zorlandığını ve baskılara dayanamayan davacının işten ayrılmak zorunda bırakıldığını öne sürmüş; davalı vekili ise cevap dilekçesinde, davacının 12.03.2003 tarihinde ailevi nedenler ile istifa ettiğini, istifa tarihinden itibaren dava tarihine kadar kadar 8 yıldan fazla süre geçtiğini, işyerini kendisi terk eden işçinin kıdem tazminatı hakkının bulunmadığını savunmuştur.
    Dosya içerisinde bulunan davacının imza inkarına uğramayan istifa dilekçesinde davacının ailevi nedenler ile iş sözleşmesine son verdiği yazılı olup, davacı yan dilekçenin baskı ile alındığını iddia etmiş ise de; kendisinden baskı ile istifa dilekçesi alındığını öne süren davacının fesihten yaklaşık 8 yıl sonra baskıyı öne sürmesi hayatın olağan akışına uygun olmayıp dosya kapsamında davacıdan baskı ile istifa dilekçesi alındığını doğrulayan bir delil bulunmamaktadır. Davacı tanıkları da istifa dilekçesinin baskı ile alındığını ispata yönelik bir beyanda bulunmamışlardır.
    Hal böyle olunca; Mahkemece, yöntemince ispatlanamayan davanın reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının talep halinde davalıya iadesine, 24.10.2019 gününde oybirliği ile karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi