Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/24900
Karar No: 2019/19929
Karar Tarihi: 24.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/24900 Esas 2019/19929 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde fizyoterapist olarak çalıştığını ancak aylık ücretinin ödenmediğini iddia ederek ücret alacağının tahsili için dava açmıştır. Davalı ise, davacının işyerinde gider ortağı olarak çalıştığını ve ücret almadığı iddialarını reddetmiştir. Mahkeme davacının iddialarını kabul ederek davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak temyiz incelemesinde somut olayda, davacının işyerinin ortağı olduğuna dair deliller mevcuttur ve bir çalışanın 17 ay boyunca ücret almadan çalışması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu nedenle davacı ile davalı arasındaki ilişkinin hukuki mahiyetinin tesbiti, aralarında gider ortaklığı olup olmadığı hususunun netleştirilmesi ve davacının 17 ay boyunca ücret alıp almadığı hususu ayrıntılı olarak sorulup tesbit edildikten sonra sonuca göre karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle Mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu (4857)
22. Hukuk Dairesi         2017/24900 E.  ,  2019/19929 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 2013 Temmuz - 2014 Kasım ayları arasında fizyoterapist olarak çalıştığını, davacının aylık ücretinin 4.000,00 TL olduğunu, davacıya çalıştığı süre boyunca aylık ücret alacağının ödenmediğini, davacının 24 yıllık fizyoterapist olarak çalıştığını belirterek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 24.000,00 TL ücret alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesi talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının gider ortağı olarak işyerinde çalıştığını, davacının iş yeri açma yasağının bulunduğu için işçi işveren gibi sözleşme yapıldığını, davacıya tahsis edilen alanda davacının kendi çalışanlarının olduğunu ve öğrencilerine eğitim verdiğini, davacının iddia ettiği gibi 4.000,00 TL ücret almadığını, davacının gerçek ücretinin iş sözleşmesinde ve bordrolardaki tutarların olduğunu, 17 ay boyunca bir işçinin ücret almadan çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu, davacının bankadan kredi çekmek amacıyla işverenden 4.000,00 TL ücret aldığına ilişkin belge düzenlettiğini, iş yerinin 2014 yılında devralındığını, davacının 2013 yılı çalışmalarından sorumlu tutulamayacağını belirterek haksız davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Somut olayda; dosya içeriğine göre, ...Rehabilitasyon Merkezi kaşeli, ... imzalı, davacının 4.000,00 TL net maaş aldığına dair yazının mevcut olduğu, davacı ile davalı kurum arasında imzalanan iş sözleşmesine göre davacının ücretinin 1.400,00 TL olarak belirlendiği, davacının ... Bankası" nda maaş hesabının bulunduğunu belirttiği, ... Bankası" nın müzekkereye cevabında; yapılan araştırma sonucu ..." ın mevduat hesaplarına rastlanılmış olup söz konusu hesapların maaş hesabı olmadığı belirtilmiştir. ... Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü"ne yazılan müzekkereye verilen cevap yazısında , ... " ın ... Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi" nde çalışmakta iken , istifa edip ...Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi" nde fizyoterapist olarak göreve başladığının belirtildiği, dosya içerisinde mevcut olan Adana Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü"nün 13.01.2014 tarihli yazısı kapsamında davacıya 5 yıl süre ile tekrar kurum açma ve bir kurumu devir alma veya bir kuruma ortak olma izninin verilmediğinin bildirildiği görülmektedir. Davacı tanığı ..."in beyanında; kendisinin ...Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi" nde 2014 yılı Temmuz ayından itibaren kurum müdürü olduğunu, davacının önceden davalı işyerinde fizyoterapist olarak çalışırken yaklaşık 6 – 7 aydır kendisinin çalıştığı kurumda fizyoterapistlik yaptığını, ...Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi" nin sahibinin davacının kız kardeşi olduğunu, ayrıca kurumun ilk açıldığı tarihte ortaklarının davacı ile Atilla isimli biri olduğunu belirttiği anlaşılmıştır. Dinlenen davalı tanıklarının beyanlarından davacının daha önce ...Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi" nin sahibi olduğu, personeli ve 74 öğrencisi ile birlikte 2012 yılı Temmuz ayında kendilerinin kurumuna geldiğini, davacının işveren gibi olduğunu, kurum sahibi ile aralarında ortaklık olduğunu, davacıya ders yazabilmek için davacının sigortalı olarak gösterildiğini, davacıya maaş yatmadığını, davacının öğrencilerine ders verebilmesi için kurumda çalışıyor gibi görülmesi gerektiğini, çalışanların maaşlarını davacıdan aldıklarını, kuırumun sahibinin ... olduğunu belirttiği görülmektedir.
    Tüm dosya kapsamı ile davacının çalıştığı süre içerisinde hiç ücret almadığı kanaatine varılarak davanın kabulüne karar verilmiştir. Ancak dinlenen tanık beyanları ve davalı savunmasında, davacının bu işyerinin ortağı olduğu, işyerinin kapanması nedeniyle bu şekilde işlem yaptıklarını belirtmişlerdir. Bir çalışanın 17 ay boyunca hiç ücret almadan çalışması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu nedenle öncelikle tanıklar yeniden dinlenilerek davacı ile davalı arasındaki ilişkinin hukuki mahiyetinin tesbiti, aralarında gider ortaklığı olup olmadığı hususunun netleştirilmesi, yine davacının duruşmaya çağırılarak 17 ay boyunca ücret alıp almadığı hususları ayrıntılı olarak sorulup tesbit edildikten sonra sonucuna göre karar verilmesi gerekirken bu hususun gözetilmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.10.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi