Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/21275
Karar No: 2019/19915
Karar Tarihi: 24.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/21275 Esas 2019/19915 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirketin haklı neden olmaksızın işçinin sözleşmesini feshettiği ve işçinin kıdem, ihbar tazminatı ve işçilik alacakları talebiyle açtığı davada, mahkeme toplanan deliller ve bilirkişi raporlarına dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Tarafların temyiz talebi üzerine Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, fazla çalışma konusundaki uyuşmazlıkta işçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğinde olduğunu ve yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Davacının çalışma sistemine ilişkin işyeri kaydı sunulmadığı için tarafların tanık anlatımları ortalaması üzerinden yıllık 270 saat aşan fazla çalışma ücreti hesaplanmış ve mahkemece uygulanan indirim sebebi ile reddedilen alacak miktarlarında davalı lehine vekalet ücretinin takdir edilmesi hatalı bulunmuştur.
Kanun maddeleri: İş Kanunu madde 24, İş Kanunu madde 40.
22. Hukuk Dairesi         2016/21275 E.  ,  2019/19915 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; müvekkilinin iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın işverence feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile ödenmediğini iddia ettiği bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının haklı nedene dayanmaksızın iş sözleşmesini feshettiğini, davacı iddialarının gerçeği yansıtmadığını beyanla, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporlarına dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında; davacının fazla çalışma yapıp yapmadığı hususu uyuşmazlık konusudur.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Çalışma düzeninin ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    Somut olayda, davacı işçi haftanın 7 günü, 07.00-24.00 saatleri arasında çalıştığını ileri sürmüş; davalı yan taraflar arasında fazla çalışma ücretinin, aylık ücretin içinde olduğuna dair düzenlemenin öngörüldüğünü, buna göre ödenmeyen fazla çalışma ücretinin bulunmadığını savunmuştur. İş sözleşmesinin eki niteliğindeki, davacının imzasını içeren çalışma kurallarının 2. maddesinde yasal sınırlar içerisinde kalan fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil olduğu, bunun için ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmeyeceği belirtilmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporlarında, bu düzenlemeye göre; yıllık 270 saati aşan fazla çalışmalar için fazla çalışma ücret talebinin mümkün olacağı değerlendirilmiştir. Taraflarca davacının çalışma sistemine ilişkin işyeri kaydı sunulmamış, dinlenen tanık anlatımlarının ortalamasına göre; davacının bir hafta haftanın 6 günü, diğer hafta haftanın 7 günü çalıştığı, böylece ayda 2 kez hafta tatili iznini kullandığı ve 08.00- 19.00 saatleri arasında çalıştığı, buna göre bir hafta 15 saat, bir hafta 25 saat fazla çalışma yaptığı kabul edilerek yıllık 270 saat aşan fazla çalışma ücret alacağı hesaplanmıştır. Dairemizin incelemesinden geçen ve aynı şantiyede davacı ile birlikte çalışan işçi tarafından açılan 2016/5526 Esas sayılı dosyada, uyulan bozma ilamına göre bu işçinin; yapılan işin niteliği, tanık anlatımları ve çalışmanın yapıldığı mevsim şartları dikkate alınarak haftada on iki saat fazla çalışma yaptığının kabul edildiği görülmektedir. Bu itibarla, dosya kapsamındeki deliller, topograf olarak çalışan davacının yaptığı işin niteliği ve bu çalışmanın yapıldığı mevsim şartları nazara alınarak davacının da haftada on iki saat fazla çalışma yaptığının kabulü dosya içeriğine daha uygun düşecektir.
    3-Kabule göre de, mahkemece uygulanan indirim sebebi ile reddedilen alacak miktarları sebebiyle davalı lehine vekalet ücretinin takdir edilmesi hatalı olmuştur.
    Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 24.10.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi