Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/25648
Karar No: 2020/10191
Karar Tarihi: 20.10.2020

Nitelikli dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2017/25648 Esas 2020/10191 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, işyerinin kaşesini ve kendi imzasını kullanarak iki adet bono düzenlemiş ve Yapı Kredi Bankası'ndan kredi tahsisi sağlamıştır. Ancak kredi taksitleri zamanında ödenmemiş ve Banka, katılan hakkında icra takibi başlatmıştır. Mahkemede suça konu senetlerin veriliş zamanı ve banka kayıtlarının net olarak belirlenememesi nedeniyle, gerçeğin tespiti için delil toplanması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca sanığın hukuki durumu eksik incelemeye dayalı hüküm verilerek belirlenmiş olduğundan hüküm BOZULMUŞTUR.
Kanun Maddeleri:
- TCK'nın 158/1-j, 62, 52/2, 53 (mahkumiyet için)
- TCK'nın 168 (haksız menfaat miktarının takdiri için)
- TCK'nın 61 (adli para cezası için takdir edilen gün sayısı üzerinden arttırma ve eksiltmeler için)
- TCK'nın 158/1-e, f, j (adli para cezasının tayininde öncelikle suçtan elde edilen haksız menfaat miktarının belli olup olmadığına bakılması için)
- CMUK'nın 321 (hükmün bozulması için)
- CMUK'nın 326 (ceza miktarı bakımından kazanılmış hakların saklı tutulması için)
15. Ceza Dairesi         2017/25648 E.  ,  2020/10191 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık
    HÜKÜM : TCK"nın 158/1-j, 62, 52/2, 53 maddeleri gereğince mahkumiyet

    Nitelikli dolandırıcılık suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık müdafii tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Sanığın katılan ..."ye ait işyerinin kaşesini kulllanmak ve kendi imzasını atmak suretiyle 4500 ve 4750 bedelli iki adet bono düzenlediği ve .... Yapı ve Kredi Bankası Şubesi"nden çekmiş olduğu krediye teminat olarak vermek suretiyle kredi tahsisi sağladığı, kredi taksitlerinin zamanında ödenmemesi üzerine Yapı Kredi Bankası tarafından katılan hakkında icra takibine başlanıldığı, sanığın bu şekilde üzerine atılı suçu işlediği iddia olunan somut olayda suça konu senetlerin, kredi alınmasına teminat olarak katılan bankaya verildiğinin iddia edilmesi ve sanığın katılan bankaya ibraz ettiği senetlerin veriliş tarihlerinin net olarak belirlenmemiş olması karşısında; gerçeğin kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tespiti bakımından; önceden doğan borç için sonradan yapılan hileli hareketlerin dolandırıcılık suçuna vücut vermeyeceği nazara alınarak, suça konu senetlerin kredinin kullanımı sırasında mı yoksa kredi kullandırıldıktan sonra mı verildiği, senetlerin banka kayıtlarına hangi tarihte geçtiği, borcu karşılamaya yeterli başkaca bir teminat alınıp alınmadığı ve kredilerin sanığın hesabına ne zaman aktarıldığı hususlarının katılan bankadan sorularak var ise senet teslim makbuzu v.b. gibi belgeler ile ilgili kayıt asıllarının ya da onaylı suretlerinin getirtilip dosyaya eklenmesi, bu senetlerin verilmemesi halinde sanığa kredi kullanıp kullanamayacağının sorulması, Balıkesir 2. İcra Müdürlüğü"nün 2009/10540 esas sayılı takip dosyasının aslının yada onaylı örneğinin denetimi olanaklı kılacak şekilde dosya içerisine alınması,
    Kabule göre de ;
    1)Yapı Kredi Bankasının 07/11/2013 havale tarihli yazısında sanığın bankaları nezdinde ödenmemiş herhangi bir kredisinin bulunmadığının belirtilmesi karşısında, ilgili bankadan söz konusu kredi ödemesinin hangi tarihte ve ne şekilde (cebri icra vb ) yapıldığının ve suça konu kredi ile ilgili sözleşme ve banka kayıtlarının getirtilip incelenmesi ile sonucuna göre TCK 168 maddesindeki düzenlemeden sanığın yararlanıp yararlanmayacağının değerlendirilerek, sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması,
    2) 5237 sayılı TCK"nın 158. maddesinin 1. fıkrasının (e), (f) ve (j) bentlerinde sayılan hallerde adli para cezasının tayininde öncelikle suçtan elde edilen haksız menfaat miktarının belli olup olmadığına bakılacaktır. Eğer suçtan elde edilen haksız menfaat miktarı belli değil ise, 5 ila 5.000 tam gün arasında TCK"nın 61. maddesi hükmü göz önünde bulundurularak takdir edilen gün sayısı üzerinden arttırma ve eksiltmeler yapıldıktan sonra ortaya çıkacak sonuç gün sayısı ile bir gün karşılığı aynı kanunun 52. maddesi uyarınca, 20-100 TL arasında takdir olunacak miktarın çarpılması neticesinde sonuç adli para cezası belirlenecektir. Eğer suçtan elde edilen haksız menfaat miktarı belli ise; o takdirde tespit olunacak temel gün, suçtan elde olunan haksız menfaatin iki katından az olmayacak şekilde asgari bu miktara yükseltilerek belirlenecek gün sayısı üzerinden arttırma ve eksiltmeler yapıldıktan sonra ortaya çıkacak sonuç gün sayısı ile bir gün karşılığı aynı kanunun 52. maddesi uyarınca, 20-100 TL arasında takdir olunacak miktarın çarpılması neticesinde sonuç adli para cezası belirlenecektir.
    Bu açıklamalar ışığında, 5237 sayılı TCK"nın 158/1-j son maddesi gereğince; sanığın ne kadar kredi çekmeye çalıştığının tespit edilerek, bu miktar üzerinden temel gün para cezasının belirlenip hüküm kurulması gerektiği halde, katılanların 4750 TL"sine bankaca el konulması nedeniyle sanığın bu miktarda menfaat elde ettiği belirtilerek bu miktar üzerinden adli para cezasının hesaplanması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi BOZULMASINA, aynı Kanunun 326/son maddesi uyarınca ceza miktarı bakımından kazanılmış haklarının saklı tutulmasına, 20/10/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi