Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/21129
Karar No: 2019/19833
Karar Tarihi: 24.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/21129 Esas 2019/19833 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen bir alacak davasında, davacı işçi 2013 ve 2014 yılına ilişkin temettü alacağının işveren tarafından ödenmediğini beyanla davalı işverenden tahsilini talep etmiştir. Davalı işveren ise işçinin ihbar süresine uymadan istifa ettiği gerekçesiyle ihbar tazminatının kendisinden tahsilini talep etmiştir. Mahkeme, asıl davayı kabul etmiş, birleşen davanın ise kısmen kabulüne karar vermiştir. Taraflar karara temyiz etmiş ancak Yargıtay, kararı bozmuştur. İhbar tazminatının hesabında Kanunun 32. maddesinde yazılı olan ücrete ek olarak, işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülebilir menfaatler de dikkate alınır. Somut uyuşmazlıkta ise kesintilerin infaz aşamasına bırakılması en doğru yöntem olduğu ve davanın net olarak tespit edilmemesi durumunda brüt miktarlara hükmedilip kanuni kesintilerin infaz aşamasına bırakılması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyledir: İş Kanunu'nun 17, 18, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 32, 33, 34, 35 ve 36. maddeleri.
22. Hukuk Dairesi         2016/21129 E.  ,  2019/19833 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacıların isteminin özeti:
    Davacı birleşen davada davalı ... vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 01/12/2008-21/03/2014 tarihleri arası uzman olarak çalıştığını, 21/03/2014 tarihinde istifa ettiğini, 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin temettü alacağının işverence ödenmediğini beyanla temettü alacağının davalı işverenden tahsilini talep etmiştir.
    Davalı birleşen davada davacı ...Ş. vekili, davalının müvekkili bankada çalışmakta iken 21.03.2014 tarihinde istifa ederek işten ayrıldığını, ihbar önellerine uymadan ayrılması sebebiyle ihbar tazminatının davalı işçiden tahsilini talep etmiştir.
    Davalıların cevabının özeti:
    Davalı birleşen davada davacı ...Ş. vekili, dava konusu alacağın zamanaşımına uğradığını, dava konusu temettü alacağı talebinin ücret ödemesi olmadığını ve kazanılmış hak olarak değerlendirilemeyeceğini beyanla davanın reddini savunmuştur.
    Davalı birleşen davada davacı ... vekili, müvekkilinin 21.03.2014 tarihinde işten ayrıldığını, işten ayrılmadan 6 ay önce Maliye Bakanlığı vergi denetmeni sınavına girdiğini ve kazandığını, bu nedenle işten Mart 2014 tarihinde ayrılacağını sözlü olarak bildirdiğini, ayrıca davacı bankanın İnsan Kaynakları Bölümünü telefonla arayarak işten ayrılacağı bilgisini verdiğini, ihbar tazminatı talebinin yerinde olmadığını beyanla birleşen davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, asıl davanın kabulüne, birleşen davanın ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar taraflar vekillerince temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacı birleşen davada davalı ...’nun tüm davalı birleşen davada davacı ...Ş.’nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İhbar tazminatının hesabında Kanunun 32. maddesinde yazılı olan ücrete ek olarak, işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülebilir menfaatler de dikkate alınır. Ücret dışında kalan parasal hakların bir yılda yapılan ödemeler toplamının 365’e bölünmesi suretiyle bir günlük ücrete eklenmesi gereken tutar belirlenir.
    Somut uyuşmazlıkta birleşen davada davacı ...Ş. işçi ...’nun 21/03/2014 tarihinde istifa ettiğini, işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi kapsamında işverene vermesi gereken ihbar öneline uymaksızın iş sözleşmesini feshettiğini beyanla ihbar tazminatı talep etmiş, Mahkemece işçinin iş sözleşmesini bildirim şartına uymaksızın feshettiği kabul edilerek dava konusu ihbar tazminatının kabulüne karar verilmiştir. Dosya kapsamına göre dava konusu ihbar tazminatının kabul edilmesinde bir isabetsizlik bulunmasada söz konusu tazminatının hesaplanmasına esas alınan ücret noktasında işveren tarafından ibraz edilen 13/04/2015 havale tarihli ücret bordroları değerlendirilmeksizin tespit edilen giydirilmiş ücrete göre karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Ayrıca birleşen dava dilekçesinde, dava konusu ihbar tazminatının net olarak tespit ve hükmedilmesine dair bir açıklamaya yer verilmemiştir. Gerek Dairemizin ve gerekse Yargıtayın yerleşik uygulaması, açıkça net miktarların talep edilmediği durumda, sabit olan alacaklarda brüt miktarlara hükmedilip kanuni kesintilerin infaz aşamasına bırakılması yolundadır. Somut olayda, kesintilerin infaz aşamasına bırakılması en doğru yöntem olduğundan ve yerleşik içtihatlar da bu doğrultuda bulunduğundan, davacının alacaklarının brüt olarak hesaplanarak “yasal kesintiler infaz sırasında nazara alınmak kaydıyla” alacaklara hükmolunmalıdır. Bu hususlar gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması da hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 24/10/2019 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi