Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/21142
Karar No: 2019/19828
Karar Tarihi: 24.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/21142 Esas 2019/19828 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, Bakanlığa ait hastanede tıbbi sekreter olarak çalıştığını ve alt işverenler nezdinde aralıksız çalıştığını beyanla kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin ve fazla mesai alacaklarını istemiştir. Davalı Bakanlık ise dava konusu alacakların zamanaşımına uğradığını, iş sözleşmesinin olmadığını ve husumetin kendilerine yöneltilemeyeceğini beyanla davanın reddini savunmuştur. Mahkeme, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, dava konusu fazla mesai ve yıllık ücretli izin alacakları için uygulanan zamanaşımı süresi beş yıl olup ıslah tarihi itibariyle de bu süre dolduğundan, söz konusu alacaklar zamanaşımına uğramıştır. Davalı Bakanlığın Harçlar Kanunu'nun 13/j. maddesi uyarınca harçtan muaf olduğu dikkate alınmaksızın Mahkemece davalı Bakanlık aleyhine harca hükmedilmesi hatalı bulunmuştur. Bu nedenlerle karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 317/2 ve 319. maddeleri uyarınca, ıslah dilekçesinin davalı tarafa tebliği üzerine iki haftalık süre içinde ıslaha konu kısımlar için zamanaşımı definde bulunulabileceği kabul edilmelidir. Süre geçtikten sonra yapılan zamanaşımı definin geçerli sayılabilmesi için davacının açıkça muvafakat etmesi gerekir. Süre geçtikten sonra ileri sürülen zamanaşımı define davacı taraf muvafakat etmez ise zamanaşımı defi dikkate alınmaz.
- Harçlar Kanunu'nun 13/j. maddesi uyarınca, Bakanlıklar harçtan muaf tutulmuştur.
22. Hukuk Dairesi         2016/21142 E.  ,  2019/19828 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı ve davalılardan Denizli Servergazi Devlet Hastanesi vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı Bakanlığa ait hastane işyerinde 2003 yılında tıbbi sekreter olarak çalışmaya başladığını, iş sözleşmesini emeklilik sebebiyle feshettiği tarihe kadar alt işverenler nezdinde aralıksız çalıştığını beyanla kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin ve fazla mesai alacaklarını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı Bakanlık vekili, dava konusu alacakların zamanaşımına uğradığını, davacının davalı ile bir iş sözleşmesinin olmadığını, ihale ile hizmet alımı yapılan şirket işçisi olduğunu bu nedenle husumetin kendilerine yöneltilemeyeceğini beyanla davanın reddini savunmuştur.
    Davalı şirket davaya cevap vermemiştir.
    Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı ve davalı Bakanlık vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava konusunun ıslah yoluyla arttırılması durumunda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.10.2011 tarihinden sonraki uygulamada, 317/2 ve 319. maddeler uyarınca ıslah dilekçesinin davalı tarafa tebliği üzerine iki haftalık süre içinde ıslaha konu kısımlar için zamanaşımı definde bulunulabileceği kabul edilmelidir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"na göre süre geçtikten sonra yapılan zamanaşımı definin geçerli sayılabilmesi için davacının açıkça muvafakat etmesi gerekir. Süre geçtikten sonra ileri sürülen zamanaşımı define davacı taraf muvafakat etmez ise zamanaşımı defi dikkate alınmaz.
    Somut olayda, davacı iş sözleşmesini 28/09/2010 tarihinde feshetmiş olup, dava 27/03/2014 tarihinde açılmış, davacı 28/10/2015 tarihinde verdiği ıslah dilekçesi ile davasını miktar yönünden ıslah etmiş ve davalı taraf ıslaha karşı süresinde zamanaşımı savunmasında bulunmuştur. Bu duruma göre, dava konusu fazla mesai ve yıllık ücretli izin alacakları için uygulanan zamanaşımı süresi beş yıl olup ıslah tarihi itibariyle de bu süre dolduğundan dava dilekçesinde talep edilen miktarlar haricinde talep edilen fazla mesai ve yıllık ücretli izin alacakları zamanaşımına uğramış olduğundan, söz konusu alacaklar için ıslah edilen tutarların kabulü isabetsiz olmuştur. Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınmaksızın yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    3-Davalı Bakanlığın Harçlar Kanunu"nun 13/j. maddesi uyarınca harçtan muaf olduğu dikkate alınmaksızın Mahkemece davalı Bakanlık aleyhine harca hükmedilmesi hatalı olup bir diğer bozma sebebidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halide davacıya iadesine, 24/10/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi