Esas No: 2022/4701
Karar No: 2022/5081
Karar Tarihi: 20.06.2022
Danıştay 5. Daire 2022/4701 Esas 2022/5081 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Danıştay Beşinci Dairesi, bir komiser yardımcısının OHAL sırasında kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin açılan davada Bölge İdare Mahkemesi kararının temyiz isteminin reddine karar verdi. Davacı tarafından adil bir disiplin süreci işletilmediği, adil yargılanma hakkı tanınmadığı ve savunma hakkı verilmeden meslekten çıkarıldığı iddiaları dile getirilirken, davalı idare ise temyiz iddialarının Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplere uymadığını belirtti. Danıştay, Bölge İdare Mahkemesi kararının hukuka uygun olduğunu ve temyiz isteminin reddedilmesine karar verdi. Kararda, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılması, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemece müzekkere yazılması ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi gereği kararın taraflara tebliğinin yapılması ve bir örneğinin de İdare Dava Dairesine gönderilmesinin sağlanması kararlaştırıldı. Kanun maddeleri olarak, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/4701
Karar No : 2022/5081
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / …
Vekili : Av. ….
İstemin Özeti : Komiser yardımcısı olarak görev yapmakta iken, 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun gerekçeli olarak reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hukukun üstünlüğü ilkesine ve Anayasa'nın 129. maddesine aykırı olarak savunma hakkı tanınmadan, adil bir disiplin süreci işletilmeden, adil yargılanma hakkı tanınmadan ve Mahkemeye erişim hakkı verilmeden meslekten çıkarıldığı, bunun sivil ölüm anlamına geldiği, temyize konu istinaf kararında irtibat düzeyinde ilişkisi olduğunun tespitinin nasıl yapıldığının açıkça belirtilmediği, kararın gerekçesiz olduğu ve bu şekliyle Anayasa'nın 141/3. maddesine aykırı olduğu, davalı idarenin savunması esas alınarak karar verildiği, taleplerine rağmen hiçbir somut inceleme yapılmadığı, eksik incelemeye dayalı olarak karar verildiği, olağanüstü hal sürecinde alınan tedbirlerin olağanüstü hal süresince sınırlı olacağı, ömür boyu kamu görevinde çalışamama gibi son derece ağır bir ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğu, ihracına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin amaç, konu ve süre bakımından hukuka ve Anayasaya aykırı olduğu, kamu görevinden çıkarılma işleminin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği, Dairece temel hak ve özgürlükler açısından hukuki bir denetimin yapılmadığı, hakkındaki mahkumiyet kararının meslekten çıkarma tarihinden sonra verildiği, bu nedenle tesis edilen işlemi hukuka uygun hale getirmeyeceği, tesis edilen kararın sebep ve maksat unsurları bakımından hukuka aykırı olduğu, OHAL adı altında yapılan genel düzenleyici işlemi nitelendirme görevinin Mahkemenin olduğu, kamu hizmetinden çıkarma usul ve esaslarının Anayasa ve Kanunlarda açıkça düzenlendiği, kararın tesisinde bu usullere uyulmadığı ve bir kamu görevlisi için uygulanabilecek en ağır yaptırımın uygulandığı ileri sürülmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 20/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.