Esas No: 2021/10640
Karar No: 2022/5072
Karar Tarihi: 20.06.2022
Danıştay 5. Daire 2021/10640 Esas 2022/5072 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Danıştay 5. Dairesi, kamu görevinden çıkarılan bir komiserin göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin kararın ve yoksun kaldığı özlük haklarının iadesi istemini reddeden mahkeme kararının temyiz başvurusunu incelemiş ve reddetmiştir. Davacı, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının ihlal edildiğini, kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmadığını, savunma hakkının tanınmadığını ve ByLock tespitinın delil niteliği taşımadığını iddia etmiştir. Davalı idare ise kararın hukuka uygun olduğunu savunmuştur. Danıştay Tetkik Hakimi'nin düşüncesi, idare dava daireleri kararlarının temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmesi için belirtilen nedenlerden birinin varlığı gerektiği yönünde olmuştur. Danıştay, davacının temyiz iddialarının bu nedenlere uymadığını belirterek kararın onanmasına karar vermiştir. Kararda, adli yardım talebinin kabulüne ve temyiz giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmiştir. Ayrıca, kararda belirtilen kanun maddeleri şunlardır: 672 sayılı Kanun Hü
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/10640
Karar No : 2022/5072
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / …
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : Komiser olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının ihlal edildiği, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmadığı,kendisine savunma hakkı tanınmadığı, ByLock programı kullanıcısı olduğuna dair iddianın somut ve şüpheye yer vermeyecek derecede ispatlanamadığı, ByLock tespitinin hukuka aykırı elde edildiği ve delil niteliğinin bulunmadığı, Bank Asya nezdinde açılan hesabın rakamsal bazda teröre destek amaçlı bir hesap olmadığının anlaşıldığı, emir ve talimatla para yatırılmadığı, isnat edilen eylemlerin kamunlarda suç olarak tanımlanmadığı, irtibat ya da iltisak için delil teşkil etmeyeceği, ilgili KHK ‘nın Anayasa'ya aykırı olduğu, masumiyet karinesinin ihlal edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra davacının "adli yardım" talebinin kabulü yönünde ilk derece mahkemesince karar verildiği görüldüğünden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 335. maddesinin üçüncü fıkrasında, adli yardımın, hükmün kesinleşmesine kadar devam edeceğinin belirtilmesi karşısında, bu konuda yeniden bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, …Ağır Ceza Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararında yer alan;
"...…numaralı hatta ait bylock tespit ve değerlendirme tutanağı mevcuttur. Buna göre;
ID: …, Kullanıcı Adı: …, Şifre: …., Adı: …,
Bylock tespit ve değerlendirme tutanağı incelendiğinde; Kastamonu Emniyet mahrem yapılanmasında emniyet mahrem imamlarından olan Ö.B. isimli şahsın ekli olduğu görülmektedir. Diğer yandan …ID numaralı bylock kullanıcısının eklediği veya bu kullanıcıyı ekleyen şahısların sanık gibi polis memuru olduğu anlaşılmıştır.
Bylock şifresi sanığın isminden oluşmaktadır...Bylock programının kullanıldığı hattın sanıktan başkası tarafından kullanılmaması, polis olan sanığın bylock programında ekli kişilerin emniyet mahrem imamı ile polis memurlarından oluşması, bylock kullanıcı şifresinin sanığın isminden meydana gelmesi, sanığa ait dijital materyale bylock uygulamasının yüklendiğinin tespit edilmesi karşısında; sanığın örgütün şifreli haberleşme programı olan bylock isimli programı kullandığı ve örgüt elebaşısına ait uygulamaları indirdiği kanaatine varılmıştır..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı tespit edilen davacının, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
…Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 20/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.