Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/21933
Karar No: 2019/19802
Karar Tarihi: 23.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/21933 Esas 2019/19802 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde çalıştığı halde ücretinin düşük gösterildiğini ve genel tatil çalışması yaptığı halde ücretinin ödenmediğini iddia ederek iş akdini haklı sebeple feshettiği için kıdem ve ihbar tazminatı, hafta ve genel tatil ücreti, fazla mesai ve asgari geçim indirimi alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir. Mahkeme davayı reddetmiştir. Davacı, kararı temyiz etmiştir.
Yargıtay kararına göre, işçiye ödenen aylık ücretin miktarı ve buna bağlı olarak kıdem tazminatına hak kazanılıp kazanılmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, yaptığı iş ve işyerinin özellikleri dikkate alınarak ücret belirlenir. İmzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı durumlarda emsal ücret araştırması yapılmalı ve davacının fesih tarihindeki gerçek ücreti saptanmalıdır. Mahkemece yapılması gereken araştırmalar yapılmadığından karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 32. maddesi.
22. Hukuk Dairesi         2016/21933 E.  ,  2019/19802 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 10/02/2010-15/04/2014 tarihleri arasında 1.270,00 TL ücret+110,00 TL asgari geçim indirimi ile çalıştığı halde bankaya asgari ücret + asgari geçim indirimi yatırıldığı, fazla mesai ve genel tatil çalışması yaptığı halde ücretinin ödenmediği, her ay 10,00-170,00 TL arası toplu iş sözleşmesi ödemesi aldığı, çalışma şartlarının mesailerin sürekli aleyhine değiştirildiği, bu nedenle işverene gönderdiği ihtarname ile iş akdini haklı sebeple feshettiği iddiası ile kıdem ve ihbar tazminatı, hafta ve genel tatil ücreti, fazla mesai ve agi alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama neticesinde davanın reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Taraflar arasında işçiye ödenen aylık ücretin miktarı ve buna bağlı olarak davacının kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanun"unda 32. maddenin ilk fıkrasında, genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır.
    İş sözleşmesinde ücretin kararlaştırılmadığı hallerde ücretin miktarı, işçinin kişisel özellikleri, işyerindeki ya da meslekteki kıdemi, meslek unvanı, yapılan işin niteliği, iş sözleşmesinin türü, işyerinin özellikleri, emsal işçiler o işyerinde ya da başka işyerlerinde ödenen ücretler, örf ve adetler göz önünde tutularak belirlenir.
    İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı, ayrıca davacının çalıştığı işyerinin faaliyet gösterdiği alanda uzman bir bilirkişiden de görüş alınarak davacının fesih tarihindeki gerçek ücreti saptanmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.
    Mahkemece, Türkiye İstatistik Kurumunun resmi internet sitesindeki “kazanç bilgisi sorgulama” kısmından da faydalanılması ve emsal ücret araştırması sonucunda elde edilen verilerle birlikte, anılan Kurumun resmi internet sitesindeki bilgiler de dikkate alınarak emsal ücretin belirlenmesi mümkündür.
    Somut olayda; Davacı hizmet akdini diğer sebeplerin yanı sıra gerçekte ücreti daha fazla olduğu halde ücretinin düşük gösterildiği, düşük ücret üzerinden kuruma bildirim yapılması sebebiyle haklı sebeple feshettiğini iddia ettiğinden, anılan ilkelere göre emsal ücret araştırması yapılarak davacının ücretinin belirlenmesi gerekir. Davacının ücretinin bordroda gösterilenden yüksek çıkması halinde davacı ile ilgili resmi kayıtların gerçeğe uygun olmayan miktar üzerinden gösterilmesi haklı fesih nedeni olacağından ve davacı da bu sebebe dayanarak iş akdini feshettiğinden kıdem tazminatı talebinin kabulüne, aksi halde ise şimdiki gibi talebin reddine karar verilmesi gerekir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde verilen karar hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 23/10/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi