Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/3218
Karar No: 2019/2173
Karar Tarihi: 02.04.2019

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2017/3218 Esas 2019/2173 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalıların iletim bedelini tek yanlı artırarak kendisine yansıttığını, taraflar arasındaki sözleşmede bu yönde bir düzenleme bulunmadığını belirterek muarazanın men'ine ve fazla ödenen tutarın iadesine ilişkin dava açmıştır. Mahkeme, davacının talebini kısmen kabul etmiş, davalı ... hakkında açılan davayı reddetmiş, davalı ... hakkında ise kabul etmiştir. Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiş ancak miktar nedeniyle reddedilmiştir. Fazla ödenen miktarın faiziyle birlikte ödenmesi gerektiği belirtilse de faiz tutarı ayrıca belirtilmemiş ve bu sebeple karar bozulmuştur. Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği'nin 28. maddesine göre, iletim tarifesinde EPDK kararı olmadan artış yapılması mümkün değildir. 6183 sayılı Kanun'un 51. maddesi, gecikme zammı ve gecikme zammına ilişkin Katma Değer Vergisi'ni düzenlemektedir.
19. Hukuk Dairesi         2017/3218 E.  ,  2019/2173 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki muarazanın men"i-istirdat davasının bozma ilamına uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili tarafından ve davacı vekilince her ne kadar duruşma istemli olarak temyiz edilmiş ise de duruşma isteminin miktardan reddine karar verildikten ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - KARAR -
    Davacı vekili, davalıların iletim bedelini tek yanlı artırarak davacıya yansıttığını, taraflar arasındaki sözleşmede bu yönde bir düzenleme bulunmadığını, EPDK kararı olmaksızın davalının artırım yapamayacağını bildirerek davalıların artırılmış iletim fiyatı tahsili yönündeki halihazır uygulamalarına ilişkin olmak üzere muarazanın men’ine, fazla ödenen toplam 1.250,21 TL’nin davalılar lehine sözleşmeye aykırı olarak haksız kazanç teşkil etmesinden dolayı fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla ödeme tarihinden itibaren işleyecek reeskont faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş,yargılama sırasında davacı vekili 22.07.2014 tarihli dilekçesi ile ıslahla 1.250,21 TL’nin ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek 6183 sayılı Kanun’un 51. maddesinde öngörülen gecikme zammı ve işleyecek gecikme zammına eklenecek Katma Değer Vergisi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir
    Davalılar vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan delillere göre davalı ... yönünden pasif husumet yokluğu nedeni ile, davalı ... yönünden esastan davanın reddine karar verilmiş, hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 2013/2055 E., 2013/7009K. Sayılı ve 17.04.2013 tarihli bozma ilamında " Dava, dağıtım sistemine bağlı tüketicilere tatbik edilen yansıtmaya esas İletişim Sistem Kullanım bedelinin kurul kararı olmaksızın %33 oranında artırılmış olmasına ilişkindir. Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği"nin 28. maddesine aykırı olarak iletim tarifesinde EPDK kararı olmadan davalı tarafça artış yapılarak davacıya fatura edilip edilmediği hususunda davacı vekilinin 14.03.2008 havale tarihli bilirkişi heyet raporuna itiraz dilekçelerini de kapsar şekilde konusunda uzman ve Yargıtay denetimine elverişli yeni bir bilirkişi heyetinden rapor alınması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir. " denilmek suretiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    Mahkemece Dairemiz bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda toplanan delillere ve benimsenen bilirkişi raporuna göre,davacının pasif husumet yokluğundan davalı ... hakkındaki açılan davanın reddine, davalı ... hakkında açılan davanın kabulüne, 1.250,21 TL asıl alacak ve dava tarihine kadar işlemiş olan 1.108,00 TL faiz olmak üzere toplam 2.358,21 TL davacı alacağının davalı ..."dan tahsili ile davacıya verilmesine, 1.250,21 TL asıl alacağa dava tarihinden itibaren işletilecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Davacı vekilinin, temyiz isteminin miktar itibari ile kesin olması nedeniyle temyiz isteminin kesinlik nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    2-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı ...Ş vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    3-Davacı fazladan ödediği miktarı ödeme tarihinden itibaren faizi ile birlikte istemiş ise de toplam faiz tutarını dava tarihine göre hesaplayıp ayrıca harçlandırmamıştır. Bu durumda mahkemece asıl alacak ile ilgili ödeme tarihinden itibaren (hükümde ödeme tarihleri tek tek yazılarak) işleyecek faizi ile birlikte miktar zikredilmeksizin tahsil hükmü kurulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının miktardan REDDİNE (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harçların istek halinde temyiz eden taraflara iadesine, 02/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi