Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/4350
Karar No: 2019/8123
Karar Tarihi: 21.10.2019

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2019/4350 Esas 2019/8123 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2019/4350 E.  ,  2019/8123 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı, davalının işletmecisi olduğu ilgili adresteki benzin istasyonunda su aboneliği bulunduğunu,ancak davalının dışarıdan tankerlerle aldığı suyu kullanıp atık su bedeli ödemediğini, kayıt dışı kullandığı suyu kendilerinin hüküm ve tasarrufundaki kanallardan tahliye ederek atık su bedeli ödemeden haksız kazanç elde ettiğini,davalıdan olan alacakları için Ankara 27.İcra Müdürlüğü"nün 2011/1813 Esas sayılı dosyası ile icra takibi yaptıklarını, davalının ise takibe haksız şekilde itiraz etmesi neticesinde takibin durduğunu ileri sürerek,itirazın iptali ile takibin kaldığı yerden aylık 1,40 faizi ile devamına, lehlerine %40 icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, farklı adreslerde bulunan akaryakıt istasyonlarında akaryakıt bayiliği ve oto yıkama hizmeti verdiklerini,bu istasyonlarda oto yıkama servisinde kullanılan suyun şebeke suyu olmayıp bu hizmet için kuyu suyu kullandıklarını,davaya konu edilen adresteki akaryakıt istasyonunda atık su aboneliği ve kuyu olmasına rağmen kuyunun körelip yosun tutması nedeniyle bu kuyudan su sağlayamadıklarını,diğer iki farklı adresteki akaryakıt istasyonlarının da yüksek rakımlı mahallerde bulunmaları nedeniyle bu istasyonlarda da kuyu bulunmadığını,dava konusu adresteki akaryakıt istasyonu ile diğer iki farklı adresteki akaryakıt istasyonlarının kuyu suyu vb. su tedariki mümkün olmadığından buradaki su ihtiyaçlarının Keçiören"de bulunan yine şirketlerine ait diğer bir akaryakıt istasyonunun kuyusundan çıkan su ile sağlandığını, bu adresten davaya konu adresteki akaryakıt istasyonuna ve diğer adreslere taşınan suyun bedelinin ... bulunan istasyonun atık su aboneliğinden ödendiğini savunarak, davanın reddi ile lehlerine %40 tazminata hükmedilmesini dilemiştir.
    Mahkemece; davanın kabulü ile, Ankara 27. İcra Dairesi"nin 2011/1813 Esas sayılı takibine itirazın iptaline, takibin devamına,takip tarihinden itibaren davacı tarafın talep ettiği takip talebinde aylık olarak belirlenen oranı geçmemek üzere ticari faiz işletilmesine;iş yargılamayı gerektirdiğinden tazminat taktirine yer olmadığına karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dava;atık su bedelinden kaynaklı itirazın iptali istemine ilişkindir.
    Anayasanın 141"nci maddesi uyarınca, yargı kararlarının gerekçeli olarak yazılması gerekir. Bu husus 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297"nci maddesinde de hüküm altına alınmıştır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297"nci maddesinde hükmün ihtiva etmesi gereken hususlar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Anılan anayasal ve yasal düzenlemeler gereğince, yargıcın, tarafların iddia ve savunmalarının özetini, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delilleri, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesini, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri kararda göstermesi zorunludur. Maddi olgularla hüküm fıkrası arasındaki hukuki bağlantı da ancak bu şekilde kurulabilecek, ayrıca yasal unsurları taşıyan bu gerekçe sayesinde, kararların doğruluğunun denetlenebilmesi mümkün olacaktır. Kararın gerekçesi ile hüküm fıkrasının birbirine aykırı olmaması gerekir.
    Yukarıdaki açıklamalar ışığında somut olaya bakıldığında ise,mahkemece faize ilişkin olarak gerekçe kısmında ""...takip tarihinden itibaren davacı tarafın aylık bildirdiği oranı geçmemek üzere yasal faiz işletilebileceği..."" şeklinde yazılmış iken, hüküm kısmında ""...takip tarihinden itibaren davacı tarafın talep ettiği takip talebinde aylık olarak belirlenen oranı geçmemek üzere ticari faiz işletilmesine..."" şeklinde yazıldığı anlaşılmaktadır.
    Bu şekli ile, faizin türü konusunda gerekçe ile hüküm çelişkili olmakla,bu husus usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    2-) Bozma nedenine göre davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince davalı yararına BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun Geçici Madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nun 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 21.10.2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi