Esas No: 2022/4303
Karar No: 2022/5795
Karar Tarihi: 04.07.2022
Danıştay 5. Daire 2022/4303 Esas 2022/5795 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Emniyet amiri olarak görev yaparken FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatı olduğu gerekçesiyle görevinden çıkarılan davacının, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından yapılan başvurusunun reddine ilişkin işlemi ve yoksun kaldığı parasal haklarının ödenmesi talebiyle açtığı dava Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Danıştay Beşinci Dairesi, davacının temyiz iddialarının sebep olduğu hiçbir hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek temyiz istemini reddetmiştir. Kararda, dava konusu işlemi gerekçesiz olduğu ve savunma ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiği iddialarının sebep olmadığı belirtilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi, idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmelerini nedenlere bağlı kılmaktadır. Kanunda belirtilen sebeplerin bulunmadığı durumlarda temyiz istemleri reddedilmektedir. Kararda, davacının suçsuz olduğu iddialarının masumiyet karinesine uygun olmadığı ve davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibatının bulunduğu sonucuna varıldığı belirtilerek hukuk ve usule uygun bir şekilde karar verildiği açıklanmıştır.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/4303
Karar No : 2022/5795
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı
Vekili : Av. ...
İstemin Özeti : Emniyet amiri olarak görev yapmakta iken, 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf isteminin reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:... , K:.... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hiçbir terör örgütüne veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatının olmadığı, bu hususun aksini ortaya koyabilecek nitelikte somut bir delilin bulunmadığı, hakkında iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğu, ByLock programını kullanmadığı, yalnızca MİT raporlarına dayanılarak ByLock programını kullandığının iddia edildiği, örgüt fişlemesinin gerçeği yansıtmadığı, herhangi bir disiplin soruşturması yapılmadan ve savunması alınmadan kamu görevinden çıkarıldığı, işlendiği zaman ulusal ve uluslararası hukuka göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kişilere ceza verilemeyeceği, dava konusu işlemin gerekçesiz olduğu, savunma ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiği belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Her ne kadar İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde davacının terör örgütü üyeliğinden hapis cezası ile cezalandırıldığı belirtilerek hüküm kurulmuş ise de, davacının anılan suçtan mahkumiyet kararı kesinleşmemiş olduğundan, yargılama süreci devam eden ceza davasının davacı aleyhine bir durum olarak değerlendirilmesi masumiyet karinesi gereğince mümkün değildir.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen ... Ağır Ceza Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararında yer alan; "...Sanığın adına kayıtlı ... GSM numaralı hattı ve ... İMEİ numaralı cihaz ile ilk tespit tarihi 11/08/2014 olmak üzere Bylock programına giriş yaptığı, BTK'dan celp olunan kayıtlara göre bylock isimli programa tahsis olunan dokuz adet IP'den ... nolu IP'lere ilk giriş tarihi 11/08/2014 son giriş tarihi 09/06/2015, olmak üzere toplam "3266" kez bağlantı yaptığı anlaşılmıştır. Sanığın ... ID numaralı ByLock kullanıcısı olduğu, kullanıcı adının "..." olduğu, şifresinin ise "..." olduğu görülmüştür. Sanığın tespit edilen ... ID nolu Bylock Tespit tutanağı içerik bilgilerine bakıldığında;,giriş sayısının 35 ,alınan mail sayısının 42, alınan mesaj sayısının 35,okunan mail sayısının 76, gönderilen mesaj sayısının 36 olduğu görülmüştür. Sanığın kullanımında olan ... ID ile ilgili roster kayıtları incelendiğinde ;... (emniyet amiri), ... (emniyet amiri), ... (emniyet amiri), ... (emniyet amiri), ..., ... (ilçe emniyet müdür yardımcısı), ... (İlçe emniyet Şube Müdürü) isimli kişilerin ekli arkadaş listesinde olduğu görülmüştür. Sanık ekli kişi listesindeki bylock kullanıcılarını devresi olması nedeniyle tanıdığını beyan etmiştir... "şeklindeki tespitler bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, davacının adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 04/07/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.