Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2021/1609
Karar No: 2022/5781
Karar Tarihi: 04.07.2022

Danıştay 5. Daire 2021/1609 Esas 2022/5781 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, öğretmen olarak görev yaparken 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesine dahil edilerek kamu görevinden çıkarılmış ve bu kararın OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından reddedilmesi üzerine özlük haklarının iadesi istemiyle açtığı davada başarısız olmuştur. Davacı, idarenin kendisi hakkında disiplin soruşturması yapmadan ve savunmasını almadan görevinden çıkarıldığını, terör örgütleriyle ilişkisi olmadığını ve hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmadığını iddia etmektedir. Ancak kararda davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğuna dair deliller olduğu, dolayısıyla davacının talebinin hukuka uygun olmadığı ifade edilmiştir.
İlgili kanun maddeleri:
- 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek listesi
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, madde 49 ve 50.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2021/1609 E.  ,  2022/5781 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2021/1609
    Karar No : 2022/5781

    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
    Vekili : Av. ...
    Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı
    Vekili : ...

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde öğretmen olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf isteminin reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Herhangi bir disiplin soruşturması yapılmadan ve savunması alınmadan kamu görevinden çıkarıldığı, hiçbir terör örgütü ile bağı, ilişkisi ve üyeliğinin olmadığı, dava konusu işlemde hak ihlalleri yönünden inceleme yapılmadığı, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet cezasının bulunmadığı, ByLock isimli programı kullanmadığı, USER ID ve şifresinin tespit edilmediği, finansal destek amaçlı ve karşılıksız olarak hiçbir kuruma ödeme yapmadığı, Bank Asya hesabını yatırım amaçlı kullandığı, söz konusu hesapta yapılan işlemlerin rutin bankacılık işlemler olduğu, bu bankaya yatırılan paranın talimatla yatırıldığı hususunun ispatlanması gerektiği, Kimse Yok Mu Derneği'ne atıldığı ileri sürülen SMS'i hatırlamadığı ancak bu kuruluşun insanı bir yardım kuruluşu olduğunu düşünüp yardımda bulunmuş olabileceği, üye olduğu sendikanın ve derneğin herhangi bir terör örgütü ile ilişkisinin olduğunu bilmediği, çocuğunu gönderdiği okulun Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olması nedeniyle terör örgütü ile iltisaklı ya da irtibatlı olabileceğinin aklına gelebilecek bir husus olmadığı, savunma ve adil yargılanma haklarının, masumiyet karinesinin, hukuki belirlilik, hukuki öngörülebilirlik, suçta ve cezada kanunilik ilkelerinin ihlal edildiği belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : ...
    Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
    Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen ve ... Ceza Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla onanmak suretiyle kesinleşen ... Ağır Ceza Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararında yer alan; "... Etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren sanıklardan ... sanık ... hakkında özetle '...Benim sorumlu olmuş olduğum sohbet grubundan başka polislere yönelik gerçekleştirilen birden fazla sohbet grubu da bulunmaktaydı, bildiğim kadarıyla sohbet hocalığını yapan ... kod adlı ..., ... kod isimli ... ve ... kod isimli ...'yı tanımaktaydım. Haftada bir ...'ye bağlı olarak faaliyet yürüten sohbet abilerinin katıldığı toplantılarının da olduğunu biliyorum...' şeklinde beyanda bulunmuştur..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 04/07/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi