Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/1979
Karar No: 2015/4857
Karar Tarihi: 07.10.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/1979 Esas 2015/4857 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın menfi tespit istemine ilişkin olduğu ve davalıların reddi savunduğu belirtiliyor. Sözleşme uyarınca verilen teminat çeklerinin borçlu olunmadığının tespitine karar verilmesi isteniyor. Mahkeme, davalı Yunus'un sözleşmeyi imzaladığı ve çeklerin teminat olarak verildiği gerçeğini dikkate alarak davayı reddetmiş. Ancak karar Yargıtay tarafından bozulmuş ve teminat çeklerinin sözleşmenin teminatı olarak verildiği kabul edilerek davacının Yunus'a borçlu olmadığının tespit edilmesi gerektiği belirtilmiştir. İcra İflas Kanunu'nun 72. maddesi anılmaktadır.
15. Hukuk Dairesi         2015/1979 E.  ,  2015/4857 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Samsun 1. Asliye Ticaret Mahkemesi
    Tarihi :15.11.2013
    Numarası :2012/434-2013/464

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Dava, İcra İflas Kanunu"nun 72. maddesi gereği açılmış menfi tespit istemine ilişkindir. Davalılar reddini savunmuş, mahkemece davanın reddine dair verilen karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacı ile dava dışı S... Müteahhitlik Ltd.Şti. arasında 495.000,00 TL bedelle mantolama ve sair inşaat işlerinin yapımı konusunda sözleşme imzalanmış, sözleşmeyi şirket adına davalı Y.. S.. imzalamıştır. Sözleşmenin 1.15. maddesinde, avans teminatından sözedilmiş, 305.000,00 TL avans ödeneceği kararlaştırılmış, ancak teminat miktarına ilişkin bedel gösterilmemiştir. Yine bu sözleşmenin 2.5. maddesinde, sözü edilen maddede geçen avans teminatlarının karşılıklı olarak verileceği, kesin kabulden sonra iade edileceği belirtilmiştir. Ayrıca 2.15. maddesinde, SSK"dan ilişiksizlik belgesi getirilmesinden sonra teminatın iade edileceği koşulu da getirilmiştir. Her ne kadar davalı Yunus, bu sözleşmeyi imzalarken şirket yetkilisi olmadığını beyan etmiş ise de sözleşme konusu iş nedeniyle açılan aynı Mahkemenin 2012/382 Esas sayılı davasında yüklenicinin hakettiği iş bedeline ilişkin davası kabul edilmiş, iş sahibi şirketin sözleşmeyi fesihte haksız bulunması sebebiyle davası reddedilmiştir. Bu karar temyiz incelemesinden geçmek sureti ile kesinleşmiştir. Anılan şirket tarafından eldeki davanın davacısına gönderilen 24.02.2012 tarihli ihtarnemede sözleşmenin feshedileceği, teminatların gelir kaydedileceği bildirilmiş, cevabi ihtarnamelerde de davacı tarafından teminat çeklerinin iadesi istenmiştir. Eldeki davada takibe konulan çeklerin yukarıda sözü edilen sözleşme uyarınca teminat olarak verildiği iddiası ile borçlu olmadığının tespitine karar verilmesi istenmiş, davalı da teminat olduğuna ilişkin kayıt bulunmadığından davacının bu iddiasını kanıtlaması gerektiğini savunmuştur. Mahkemece savunma doğrultusunda davanın reddine karar verilmiş ise de gerek davalı Yunus"un imzasını kabul ettiği sözleşme hükümleri, gerekse fesih için gönderilen ihtarname içeriği gözetildiğinde ve davalı Yunus"un da şirketle yapılan sözleşmeyi imzaladığı, dolayısı ile sözleşmenin teminatı olarak çeklerin verildiği ortadadır. Bu nedenle teminat çeklerinin sözleşmenin teminatı olarak verildiğinin kabulü ile davalı Yunus yönünden davacının Yunus"a borçlu olmadığının tespitine karar vermek gerekirken davanın tümüyle reddi yerinde olmamış, kararın bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 07.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi