Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/26733
Karar No: 2014/820
Karar Tarihi: 22.01.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/26733 Esas 2014/820 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, A.B. Genel Sekreterliğinde idari memur olarak çalışıyordu. İş akdi geçersiz sebep gösterilmeden feshedildi. Davacı işe iade, tazminat ve boşta kalan süre ücreti talep etti. Davalı feshin haklı olduğunu savundu. Mahkeme, davalının işçi statüsünde değil kamu görevlisi olduğunu belirterek, davanın İdari Yargıda çözümlenmesi gerektiği kanaatiyle davanın usulden reddine karar verdi. Ancak davacının işçi statüsünde olduğu ve feshin geçersizliğine yönelik taleplerinin İş Kanunu hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, kararın bozulmasına karar verildi.
Kanun Maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu
- 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu
- 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi Kanunu
- 27338 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri İnsan Kaynakları Yönetmeliği.
7. Hukuk Dairesi         2013/26733 E.  ,  2014/820 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Mersin 5. İş Mahkemesi
    Tarihi : 22/10/2013
    Numarası : 2013/321-2013/328

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı, A.. B.. Genel Sekreterliğinde idari memur olarak 28/08/2006 tarihinde işe başladığını, iş akdinin 11.03.2013 tarihinde geçerli sebep bildirilmeden feshedildiğini, feshin haksız ve geçersiz nedenle yapıldığını belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretinin ödenmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili feshin haklı nedene dayandığını savunarak davanın reddini talep etmiştir
    Mahkemece, Dış Ticaret Müşteşarlığına bağlı ihracatçı birliklerinde çalışan genel sekreter ve yardımcıları, şube müdürü ve idari memurların atanmaları ve ifa ettikleri görevler dikkate alındığında bu kişilerin işçi statüsünde olmayıp geniş anlamda kamu görevlisi oldukları ve haklarında tesis edilen ve davanın konusunu oluşturan işlemin de atanmadaki usul ve atanmanın tanımı dikkate alındığında özel hukuk hükümlerine dayalı olduğunun kabulü mümkün olmayan daimi hizmet sözleşmesinin feshedilmesinin uygun olmadığına ilişkin olup, bu bakımdan davanın konusunun idari işlemin iptali olduğu bu nedenlede davanın İdari Yargıda çözümlenmesi gerektiği kanaati ile davanın usulden reddine karar verilmiştir.
    Uyuşmazlık, davacının atanma (memur atanma şartları ve sınav) ve görevden alma usulü nedeniyle taraflar arasındaki ilişkinin İş Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve bu bağlamda İş Mahkemesinin görevi noktasında toplanmaktadır.

    4857 sayılı İş Kanununun 1"inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince, 4"üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, işverenler ile işveren vekillerine ve işçilerine, çalışma konularına bakılmaksızın bu Kanunun uygulanacağı belirtilmiştir.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1"inci maddesi uyarınca, İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında, iş akdinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yeri İş Mahkemeleridir.
    5910 sayılı Kanunun 16. maddesinde TİM"in işlerini yürütmek üzere, bir genel sekreter ile beşten fazla olmamak üzere genel sekreter yardımcısı, Müsteşarlığın olumlu görüşü alınmak kaydıyla yönetim kurulu tarafından atanır. Genel Sekreter işlerin sevk ve idaresi ile koordinasyonla görevli ve yetkili amirdir.
    20.maddesinde ise TİM ve birlik genel sekreterliği; genel sekreter ve yardımcıları ile diğer personelden oluşur.TİM ve birliklerde istihdam edilenler, bu Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılacak yönetmelik hükümleri ile 4857 sayılı İş Kanunu ve İnsan Kaynakları Yönetmeliği hükümlerine tabidir. 03/09/2009 tarih ve 27338 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri İnsan Kaynakları Yönetmeliğinin 2.maddesinde ise 5910 sayılı Kanunun 20. maddesine dayanılarak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde hazırlanmış olduğu belirtilmiştir.
    Davacının davalı işyerinde 4857 sayılı İş kanununa tabi daimi işçi statüsünde hizmet akdi ile 27/04/2007 tarihinden itibaren çalıştığı sabittir. Davacının iş akdinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine yönelik talebinin 4857 sayılı İş Yasası hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi ve işin esasına girilerek bir karar verilmesi gerekirken idari yargı yerinin görevli olduğu gerekçesiyle dava dilekçesinin yargı yolu yanlışlığı nedeniyle reddine karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde taraflara iadesine, 22.01.2014 tarihinde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi