Esas No: 2022/14087
Karar No: 2022/17986
Karar Tarihi: 12.12.2022
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/14087 Esas 2022/17986 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Bir dava, bakım tedbiri uygulanması istemiyle açılmıştır. Ankara 2. Çocuk Mahkemesi yetkisizlik kararı vermiştir çünkü korunma ihtiyacı olan çocuk Bingöl'deki bir kuruluşta kalıyordu. Ancak Bingöl 2. Asliye Hukuk Mahkemesi de çocuğun farklı bir yerde kaldığını belirtip yetkisizlik kararı vermiştir. Kanunlar, çocuk koruma tedbirlerinin Çocuk Mahkemesi veya Aile Mahkemesi/Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilerek uygulanması gerektiğini belirtmektedir. Bu nedenle, Ankara 2. Çocuk Mahkemesi yetkili ve görevli mahkeme olarak belirlenmiştir. 6100 sayılı HMK'nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi bu kararın dayandığı kanun maddeleridir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi Sıfatıyla)
5395 sayılı Kanun'a göre koruma kararı istemine ilişkin olarak açılan davada Ankara 2. Çocuk ve Bingöl 2. Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi Sıfatıyla) Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde kalan Mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemeleri Hukuk Dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan Adlî Yargı İlk Derece Hukuk Mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü;
- K A R A R -
Dava, bakım tedbiri uygulanması istemine ilişkindir.
Ankara 2. Çocuk Mahkemesince, korunma ihtiyacı olan çocuğun Bingöl ilinde kuruluşta kaldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Bingöl 2. Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi Sıfatıyla) Mahkemesince, çocuğun Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğünde kaldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun geçici 1. maddesinin dördüncü fıkrasındaki düzenleme ile Çocuk Koruma Kanunu’na göre verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının Uygulanması Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesi hükmü gözetildiğinde Çocuk Koruma Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca hükmolunacak tedbir kararlarının Çocuk Mahkemesi veya Hâkimince, Çocuk Mahkemesi olmayan yerlerde ise Aile Mahkemesi veya yoksa Asliye Hukuk Mahkemesince karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 8. maddesi gereğince korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun menfaatleri bakımından kendisinin, ana, baba, vasisi veya birlikte yaşadığı kimselerin bulunduğu yerdeki Çocuk Hâkimince alınır. Tedbir kararlarının uygulanması, kararı veren hâkim veya mahkemece belirli sürelerle incelettirilir. Hâkim veya mahkeme, uygulanan tedbirin sonuçlarını inceleyerek kaldırabilir, süresini uzatabilir veya değiştirebilir.
Dosya kapsamından, Ankara 2. Çocuk Mahkkemesince 16.02.2015 tarihli, 2015/18 Tedbir Talep sayılı kararıyla korunmaya ihtiyacı olan çocuk hakkında 5395 sayılı Kanun’un 5/1-c bendi gereğince bakım tedbiri uygulanmasına karar verildiği anlaşılmakla, uyuşmazlığın yetkili ve görevli Ankara 2. Çocuk Mahkemesinde görülerek sonuçlandırılması gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK'nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince Ankara 2. Çocuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 12.12.2022 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.