Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/3129
Karar No: 2019/12848
Karar Tarihi: 19.09.2019

Hırsızlık - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2019/3129 Esas 2019/12848 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme kararı, hırsızlık suçu işleyen sanığın tek bir ceza yerine zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiğine ve bu şekilde eksik ceza tayini yapıldığına karar vererek mahkumiyet hükmünü bozmuştur. Kararda, \"Yeni Türk Ceza Adalet Sistemi\"nde kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza kuralının üç ayrı istisnası olan bileşik suç, fikri içtima ve zincirleme suç hükümleriyle karşılaşılabileceği belirtilmiştir. Bileşik suçlar, tek fiil sayılan suçlardır ve içtima hükümleri uygulanmaz. Fikri içtima, aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiil ile işlenmesi durumunda uygulanır ve faile tek bir ceza verilir. Zincirleme suç ise, değişik zamanlarda aynı suçun aynı mağdura karşı birden fazla işlenmesi halinde faile tek ceza verilir ancak ceza miktarı arttırılır. Kararda, hırsızlık suçunun zincirleme suç istisnası olarak kabul edildiği ve fiil sayısınca suç işlendiği kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise şu şekildedir: TCK 42. madde (bileşik suç), TCK 43. madde (fikri içtima ve zincirleme suç) ve TCK 44. madde (farklı neviden fikri içtima).
13. Ceza Dairesi         2019/3129 E.  ,  2019/12848 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Yeni Türk Ceza Adalet Sistemi"nde “Kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza” kuralı geçerlidir. Ancak bu kuralın; bileşik suç, zincirleme suç ve fikri içtimadan ibaret olmak üzere üç ayrı istisnası kabul edilmiştir.
    1- Bileşik Suç : TCK"nın 42. maddesine göre, biri diğerinin unsurunu veya nitelikli hâlini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan suça bileşik suç denir. Bu tür suçlarda içtima hükümleri uygulanmaz. Örneğin; yağma suçunda, hırsızlık ve tehdit ve/veya yaralama suçları bütünleşerek bağımsız suç olma niteliklerini yitirmiş ve yağma suçunun birer unsuru haline gelmiştir.
    2- Fikri İçtima :
    a) Aynı neviden fikri içtima;
    TCK"nın 43/2. maddesine göre, aynı neviden fikri içtima kuralının uygulanabilmesi için; aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi gerekir. Bu durumda faile tek bir ceza verilir. Ancak; bu ceza zincirleme suç hükümlerine göre artırılır.
    Kanunun gerekçesinden örnek vermek gerekirse; “... bir sözle birden fazla kişiye sövülmüş olması durumunda, her bir mağdur bakımından ayrı sövme suçları değil, bir sövme suçu oluşur.
    Ancak, bu durumda suçun cezası birinci fıkrada belirtilen oranlarda artırılır.”
    TCK"nın 43. maddesinin 3. fıkrasına göre, 1 ve 2. fıkra hükümleri kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında uygulanmaz. Yâni, hırsızlık suçunda koşulları varsa, zincirleme suç veya aynı neviden fikri içtima hükmü uygulanabilir.
    b) Farklı neviden fikri içtima;
    TCK"nın 44. maddesine göre, “İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.” Örneğin; fail, bıçağı kalbine saplayarak maktülü öldürürken, onun gömleğini de kesmiştir, yâni bir fiille hem insan öldürme hem de, mala zarar verme suçunu işlemiştir. Bu durumda fail, yalnızca cezası daha ağır olan insan öldürme suçundan sorumlu olacaktır.
    765 sayılı TCK"nın sisteminde; aynı neviden fikri içtima hükümleri yâni, TCK"nın 43/2. maddesinin karşılığı yoktur.
    3- Zincirleme suç : TCK"nın 43/1. maddesine göre, “Bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi halinde, faile tek ceza verilir. Ancak; bu ceza dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.”
    Hırsızlık suçu, TCK"nın 43/son fıkrasında sayılan istisnalardan olmadığı için, zincirleme suç ve aynı neviden fikri içtima hükümlerinin uygulanabileceği başlıca suçlardandır.
    Zincirleme suç hükümlerinin uygulanabilmesi için, mutlaka, bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda aynı suçun aynı mağdura karşı birden fazla işlenmesi gereklidir. Örneğin; sabah konuttan para, anahtar vs. çalınması ve aynı günün akşamı da, çalınan bu araç anahtarıyla konutun önünde park halinde bulunan aynı mağdura ait aracın çalınması halinde zincirleme suçun varlığı kabul edilebilir. Buna karşılık, aracın da aynı anda çalınması halinde tek bir nitelikli hırsızlık suçunun işlendiğinden söz edebiliriz.
    Dairemize göre, maliki aynı şirket grubu olsa bile, suçun işlendiği yerler farklı ise; artık aynı suç işleme kararından söz edilemiyeceğinden fiil sayısınca suçun işlendiğini kabul etmek gerekecektir.
    Somut olayda sanığın suç tarihinde, Mersinde bulunan ... AVM’de bulunan ... isimli mağazadan yaklaşık 200 lira değerinde muhtelif giyim eşyası çaldıktan sonra, aynı gruba ait olup aynı AVM’de bulunan ... isimli mağazadan 300-400 lira civarında muhtelif giyim eşyasını çalmaya teşebbüs ederken yakalandığı sabit olduğu halde, ikincisi teşebbüste kalmış iki ayrı hırsızlık suçundan mahkûmiyeti yerine, tek bir ceza verilip zincirleme suç hükümlerinin uygulanması suretiyle eksik ceza tayini,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 1412 sayılı CMUK’nun 326/son maddesi uyarınca sonuç ceza bakımından kazanılmış hakkın korunmasına, 19/09/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi