Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/18098
Karar No: 2014/658
Karar Tarihi: 20.01.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/18098 Esas 2014/658 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, eski işyerinde çalışırken ücretinin encümen kararı ile düşürüldüğünü ve muvafakatının alınmadığını, ayrıca rapor ile belirlenen ücret farklarının ödenmediğini iddia ederek ücret farkı alacağı talep etmiştir. Davalı ise yapılan ücret artışının haksız kazanç olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme, davacının ücretinde eksiltme olmadığını ve eşitlik prensibi gereğince aynı görevi yapan işçiler arasında ücret düzensizliğinin giderildiğini belirterek davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davacının yazılı onayı olmadan ücretinden indirim yapılamayacağına ve TİS gereği davacının ücret farkı alacağına hak kazandığına hükmetmiştir. Bu nedenle karar bozulmuştur.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 62. maddesi: \"Her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle ya da bu Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz.\"
7. Hukuk Dairesi         2013/18098 E.  ,  2014/658 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Adana 1. İş Mahkemesi
    Tarihi : 07/05/2013
    Numarası : 2011/832-2013/235

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı , 5.08.2004 tarihinden beri Genel-İş Sendikasına üye olarak Kasım 2010 ayına kadar işyerinde çalıştığını, davalının, çalıştığı işyerini devraldıktan sonra encümen kararı ile ücretini düşürdüğünü, ücretin düşürülmesi konusunda muvafakatinin alınmadığını, benzer konumda olan başka işçinin şikayeti üzerine BÇM tarafından düzenlenen raporda 30.03.2009 tarihindeki başlangıç ücretinin yeniden belirlenip süregelen farkların hak sahiplerine ödenmesi gerektiği belirtilmesine rağmen fark ücretlerin ödenmediğinden bahisle, ücret farkı alacağının ödetilmesini istemiştir.
    Davalı, Kürkçüler Belde Belediyesi ile bazı belde belediyelerinin 5747 sayılı Kanunla tüzelkişilikleri sona ererek Sarıçam İlçe Belediyesinin oluşturulduğunu, 5747 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 22.03.2008 tarihinden itibaren 29.03.2009 tarihindeki seçimlerde kapanacak belediyede çalışan tüm personelin sözleşme yapması veya ücret artışları, Adana Büyükşehir Belediyesinin onayına tabi olduğunu, ilgili belediyelerde çalışan kişilerin ücret artışlarının Büyükşehir Belediyesi onayına sunulmadığının anlaşıldığını, dolayısıyla yapılan ücret artışının haksız kazanç hükmünde sayılması gerektiğini, 29.03.2009 tarihinde kurulan Sarıçam İlçe Belediyesi tarafından haksız ücret artışı ile ücretleri aratan personelin ücretlerinin Encümen kararı ile düzeltildiğini, davacının Kürkçüler Belediyesinde aldığı ücretten daha düşük ücret almadığını, ilave ödemelerle daha yüksek ücret aldığını, işçinin ücretinde eksiltme olmadığını, yapılan işlemin Encümen kararı ile birleşme neticesinde aynı görevi yapan işçiler arasında ücret düzensizliğinin giderilmesi ve eşitlik prensibi gereği alındığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, kapatılan belediyenin imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi bulunduğu, kapatılan Kürkçüler Belde Belediyesi davalı Sarıçam Belediyesi ile birleşmeden birkaç ay önce işçilerin ücretini iki katına çıkardığı, bu durumun davalı belediyenin altından kalkamayacağı ekonomik bir sıkıntıya yol açacağı, davacının davalı Sarıçam İlçe Belediyesinden uygulanan TİS gereği ek ödemeleri ve sosyal yardımları aldığı, ayrıca 5747 sayılı Kanun"un geçici 2/5 maddesine göre yapılacak yerel seçimlere kadar tüzel kişiliği devam edecek belediyelerin yeni personel istihdamı, borçlanması Büyükşehir Belediyesinin onayına tabi olup ücret artışları ile ilgili olarak Adana Büyükşehir Belediyesinin de onayı bulunmadığı, davacının 15.08.2004 yılından beri 1035016 işyeri sicil numaralı Sarıçam İlçe Belediye Başkanlığının işçisi olup bilirkişi raporuna göre, diğer işçilere yapılan zam kadar davacıya ödeme yapıldığı ve aynı ücreti aldığının sabit olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    İşçinin ücretinin yazılı onayı olmadan düşürülüp düşürülemeyeceği konularında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İŞ Yasasının 62.maddesine göre; her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle ya da bu Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz hükmü getirilmiştir. Ancak, tarafı olduğu sendikanın yaptığı TİS’de ücretin düşürülmesine dair hüküm varsa, bununda işçiyi bağlayacağı açıktır.
    Somut olayda, davacı Kürkçüler Belediyesine bağlı olarak çalışırken, Belediyenin yasa gereği kapatılması üzerine 30.3.2009 tarihinden itibaren Sarıçam Belediyesinde çalışmaya başlamıştır. Sarıçam Belediye Encümeni tarafından alınan 29.4.2009 tarih ve 2009/3 sayılı kararı ile birleşme ile gelen işçilerin yevmiyeleri 45,00 TL den 34,48 TL ye düşürülmüştür. Bu arada davacının, 14.5.2009 tarihinde TİS’e taraf Genel-İş Sendikasına üye olarak işyerinde uygulanan TİS den yararlanmaya başlamıştır. Yasa gereği, bir işçinin yazılı rızası olmaksızın ücretinden indirim yapılamaz.Belediye Encümeninin bu konuda karar alma yetkisi yoktur. Ancak davacı, TİS’e taraf sendikaya üye olarak, TİS de belirlenen ücrete razı olduğundan, davacının 30.3.2009 tarihi ile TİS den yararlanmaya başladığı 14.5.2009 tarihleri arası ücret farkı alacağına hak kazandığının kabulü gerekir. Bu durumda yapılacak iş davacının 30.3.2009 -14.5.2009 tarihleri arasında hak ettiği ücret farkının kabulüne karar vermekten ibarettir.
    O halde davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 20.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
    .

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi