Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/16373
Karar No: 2017/6993
Karar Tarihi: 08.06.2017

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/16373 Esas 2017/6993 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2015/16373 E.  ,  2017/6993 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, 2001 yılının mart ayından itibaren o dönem eşi olan davalının eczanesinde 8.2.2001 tarihinde aldığı vekaletle çalışmaya başladığını ve tüm muhasebe ve hesaplarını takip ettiğini, 2004 yılında da sigortasının yapıldığını 17.4.2007 tarihinde de azledilerek iş ve vekalet ilişkisine son verildiğini, çalıştığı dönemde ortak evin giderleri dışında tarafına ücret olarak bir ödeme yapılmadığını ileri sürerek, fazla hakları saklı kalarak, ücret alacağı, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti vs. alacağından şimdilik 800,00 TL.nin faizi ile ödetilmesini istemiş, ıslah ile talebini 40.800 TL"ye çıkartmıştır.
    Davalı, davacıyı 8.2.2001-17.4.2007 tarihleri arasında geniş yetki ile vekil olarak tayin ettiğini, iş ilişkisinin bulunmadığını savunarak, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile, 1.500,00 Tl alacağın 200,00 TL.sinin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile davalıdan tahsiline, fazla isteğin reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Davacı, davalının eczanesinde evli oldukları dönemde aldığı vekaletle hizmet verdiğini ve kesintisiz eczanede çalıştığını ancak vekalet ve işine davacı tarafça son verilerek işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, ödetilmesi isteği ile eldeki davayı açmıştır. Davalı, davacının sadece kendisine verilen vekalet kapsamında evlilik birliği içinde kendisine yardımcı olduğunu, aralarında bir iş akdinin bulunmadığını savunmuştur. Davalının davacıya 8.2.2001 tarihinde genel vekalet verdiği ve 17.4.2007 tarihinde azlettiği, davacının iş mahkemesine açtığı davada, taraflar arasında vekalet ilişkisi bulunduğundan genel mahkemenin görevli olduğuna karar verildiği ve yargıtay aşamasından geçerek kesinleştiği, tüm dosya kapsamı ile anlaşılmaktadır.
    Türk Borçlar Kanunu"nun 502. maddesinde “Vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir “ denildikten sonra, son fıkrasında, “ Sözleşme veya teamül varsa vekil, ücrete hak kazanır” düzenlemesi getirilmiştir. O halde taraflar sözleşme ile kararlaştırmışlarsa vekil ücrete hak kazanacaktır. Tarafların ücret konusunda bir sözleşme yapmamış olmaları halinde de bu hususta bir teamül yani vekalet konusu işin ücret karşılığında yapıldığına ilişkin yaygın ve yerleşmiş bir alışkanlık varsa vekil yine ücrete hak kazanacaktır. Vekile ödenecek ücret ise; yapılan işin niteliğine, gerektirdiği emek, mesai, uzmanlık derecesi ve benzer işlerde verilmekte olan ücret miktarına göre belirlenmelidir.
    Mahkemece, davacı vekilin verdiği vekalet hizmetinin karşılığı olarak ücrete hak kazandığı kabul edilmiş ve bu husus davalı tarafça temyiz edilmeyerek kesinleşmiştir. O halde ücretin tayininde az yukarıda açıklanan ilkeler gözetilerek bir hesaplama yapılması gerekir. Mahkemece, eksik inceleme ve yanlış değerlendirme ile gerekçesi açıklanmaksızın asgari ücret üzerinden hesaplama yapılarak yazılı şeklide karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır. Karar bu nedenle bozulmalıdır.
    2-Bozma nedenine göre, davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan 1. bent gereğince temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, 2. bent gereğince diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08/06/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi