Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/26033
Karar No: 2018/2250
Karar Tarihi: 08.02.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/26033 Esas 2018/2250 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı neden olmaksızın feshedilmesi sonucunda kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla çalışma ve genel tatil ücretlerinin tahsili için açılmıştır. Davalı işverenler cevaplarında, diğer davalının personel teminini yüklendiğini ve bu nedenle işveren sıfatının olmadığını, davacının bir yıllık çalışması bulunmadığından kıdem tazminatı talep edemeyeceğini, işçinin fazla çalışma ve genel tatil çalışmasının bulunmadığını beyan etmişlerdir. Mahkeme, delillere ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Tarafların temyiz talepleri sonrası Yargıtay, mahkeme kararının hatalı olduğu gerekçesi ile bozmuştur. Mahkeme tarafından hüküm fıkrasının tavzih yolu ile değiştirilmesi, taraflara tanınan hakların ve yüklenen borçların tavzih yolu ile sınırlandırılamayacağı emredici kanun hükmüne aykırıdır. Davacının belirsiz alacak davası açması sonucunda kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin taleplerinin usulden reddedilmesi de hatalıdır. Kararda ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 305, 306 ve 176. maddeleri detaylı bir şekilde açıklanarak bahsedilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2016/26033 E.  ,  2018/2250 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı ... davalılardan ... vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin işverence haklı neden olmaksızın feshedildiğini beyanla kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla çalışma ve genel tatil ücretinin davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalıların cevaplarının özeti:
    Davalı ... Group İnş. Tem. ...Tic. Ltd. Şti. vekili, diğer davalının personel teminini yüklendiğini ve bu nedenle işveren sıfatının olmadığını, davacının bir yıllık çalışması bulunmadığından kıdem tazminatı talep edemeyeceğini, işçinin fazla çalışma ve genel tatil çalışmasının bulunmadığını beyanla davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı Bakanlık vekili, davacının iş sözleşmesinin belirli süreli olduğunu ve sözleşme süresinin sona erdiğini, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı talep edilemeyeceğini, ihale makamı olarak kendilerinin işveren sıfatı bulunmadığı beyanla davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davacı ... davalı bakanlık vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    Hükmün tavzihi 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 305 ve 306. maddelerinde düzenlenmiştir. 6100 sayılı Kanun"un 305. maddesi hükmü; “Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir.” “Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.” şeklindedir. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçların, tavzih yolu ile sınırlandırılamayacağı, genişletilemeyeceği ve değiştirilemeyeceği emredici olarak düzenlenmiştir. Bu açık hükme rağmen mahkemece hüküm fıkrasının tavzih yolu ile değiştirilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Kabule göre de 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 176. maddesinde taraflardan her birinin, yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada, tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği açıklanmıştır.
    Somut olayda davanın belirsiz alacak davası olarak açıldığı, davacı tarafın 11.04.2016 havale tarihli ıslah dilekçesi ile açıkça dava tipini ve miktarını da ıslah ettiğini dava konusu kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık ücretli izin alacaklarının kısmi dava olarak devamını talep ettiği ve netice-i taleplerini kısmi dava türüne uygun olarak yenilediği anlaşılmaktadır. Dava türünün belirlenmesi usuli bir işlem olup davacı dava devam ederken bu usuli işleme ait ıslah talebinde bulunabilmelidir. Mahkemece davanın belirsiz alacak davası olarak açıldığı gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin isteklerinin usulden reddi bu yönü ile isabetsiz olmuştur. Açıklanan tüm bu sebeplere göre artık davacının belirsiz alacak davası olarak talep ettiği kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin ilişkin taleplerini kısmi dava olarak ıslah etmesinde engel bir durum bulunmadığından ıslah talebinin kabulü ile yargılamaya devam edilmesi gerekirken usulden reddi hatalı olmuştur.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, ... harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.02.2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi