Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/26038
Karar No: 2018/2249
Karar Tarihi: 08.02.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/26038 Esas 2018/2249 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın feshedildiğini iddia ederek işçilik hakları için davalılardan talepte bulunmuştur. Davalılar, işveren sıfatının olmadıklarını ve işçinin fazla çalışma ve genel tatil çalışmasının bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmişlerdir. Mahkeme, deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Davacı ve davalılar temyiz etmişlerdir. Yargıtay ise davacının dava açılış şekli hakkında usulünden reddi yoktur, dava tipi ve miktarını ıslah etmesine engel yoktur, ihbar olunanın hüküm kurulamayacağına dikkat edilmediği için hatalı bir karar verildiğini, ayrıca harçların mahkeme tarafından davalı Bakanlık lehine hükmedilmesinin hatalı olduğunu belirtmiştir. Kanunu Gerektirici Sebepler: Hukuk Muhakemeleri Kanunu 176. Madde, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 61-64. maddeleri, Harçlar Kanunu 13/j. Madde.
22. Hukuk Dairesi         2016/26038 E.  ,  2018/2249 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı ile ihbar olunan ... Group İnş. Tem. San. Tic. Ltd. Şti. ve davalı ... vekillerince istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin işverence haklı neden olmaksızın feshedildiğini beyanla kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin fazla çalışma ve genel tatil ücretinin davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalıların cevaplarının özeti:
    Davalı ... Temizlik San. Tic. Ltd. Şti. vekili, diğer davalının personel teminini yüklendiğini ve bu nedenle işveren sıfatının olmadığını, işçinin fazla çalışma ve genel tatil çalışmasının bulunmadığını beyanla davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı Bakanlık vekili, davacının iş sözleşmesinin belirli süreli olduğunu ve sözleşme süresinin sona erdiğini, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı talep edilemeyeceğini, ihale makamı olarak kendilerinin işveren sıfatı bulunmadığı beyanla davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davacı, ihbar olunan ... Group İnş. Tem. ...Tic. Ltd. Şti. ve davalı bakanlık vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine,
    2-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 176. maddesinde taraflardan her birinin, yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada, tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği açıklanmıştır.
    Somut olayda davanın belirsiz alacak davası olarak açıldığı, davacı tarafın 11.04.2016 havale tarihli ıslah dilekçesi ile açıkça dava tipini ve miktarını da ıslah ettiğini dava konusu kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık ücretli izin alacaklarının kısmi dava olarak devamını talep ettiği ve netice-i taleplerini kısmi dava türüne uygun olarak yenilediği anlaşılmaktadır. Dava türünün belirlenmesi usuli bir işlem olup davacı dava devam ederken bu usuli işleme ait ıslah talebinde bulunabilmelidir. Mahkemece davanın belirsiz alacak davası olarak açıldığı gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin isteklerinin usulden reddi bu yönü ile isabetsiz olmuştur. Açıklanan tüm bu sebeplere göre artık davacının belirsiz alacak davası olarak talep ettiği kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin ilişkin taleplerini kısmi dava olarak ıslah etmesinde engel bir durum bulunmadığından ıslah talebinin kabulü ile yargılamaya devam edilmesi gerekirken usulden reddi hatalı olmuştur.
    3-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 61-64. maddelerine göre dava ihbar olunan gerçek ve tüzel kişi, davada taraf sıfatını kazanamaz. Bir davada hüküm, davanın tarafları arasında kurulur. Bu sebeple hükmü temyiz etme hakkı davada taraf olan kişilere aittir. Kural olarak kendisine dava ihbar olunan davaya katılmadıkça (müdahil olmadıkça) Mahkemece verilen kararı temyiz etme hakkı yoktur. Ancak, mahkemece usul ve yasaya aykırı olarak taraf sıfatını almayan ihbar olunan kişi hakkında hüküm kurulmuşsa, ihbar olunan hükmün kendisiyle ilgili bölümünü temyiz edebilir.
    Somut olayda, Mahkemece ihbar olunan ... Group İnş. Tem. ...Tic. Ltd. Şti.’nin yargılama giderlerinden sorumlu olduğuna hükmedilmiştir. Davada taraf olmayan ihbar olunan şirket yönünden hüküm kurulamayacağı gözetilmeksizin yanılgılı değerlendirme ile ihbar olunanın yargılama giderlerinden sorumluluğuna hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    4-Davalı Bakanlığının Harçlar Kanunu"nun 13/j. maddesi uyarınca harçtan muaf olduğu dikkate alınmaksızın mahkemece davalı Bakanlık aleyhine harca hükmedilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, ... harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.02.2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi