Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/25261
Karar No: 2018/2120
Karar Tarihi: 08.02.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/25261 Esas 2018/2120 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bir hastanede temizlik işçisi-hasta bakım elemanı olarak çalışmış ve emekli olduktan sonra kıdem tazminatı ve diğer alacaklarının ödenmediğini, fazla mesai yaptığını, ulusal bayram ve genel tatillerde çalıştığını ve karşılığında ücret almadığını iddia ederek davalılardan alacaklarını talep etmiştir. Mahkeme, davacının kıdem tazminatı ve bazı işçilik alacaklarının davalılardan tahsilini kabul etmiştir ancak fazla mesai ve ulusal bayram/genel tatil alacaklarını kanıtlayamadığı gerekçesiyle reddetmiştir. Karar temyiz edilerek Yargıtay'a taşınmıştır. Yargıtay, husumetli tanık beyanlarının yeterli görülmediğini belirterek fazla mesai ve ulusal bayram/genel tatil alacaklarının kabul edilemeyeceğine hükmetmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 41. maddesi kararda geçen kanun maddeleridir.
22. Hukuk Dairesi         2015/25261 E.  ,  2018/2120 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili ile davalı Sağlık Bakanlığı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili,davacının 01/03/2006 tarihinden 28/02/2014 tarihine kadar ... Doğumevi Hastanesi"nde temizlik işçisi-hasta bakım elemanı olarak sürekli çalıştığını, 2014 yılında emekliliğe hak kazandığını ve emeklilik nedeniyle işten ayrıldığını ancak kendisine kıdem tazminatının ve diğer alacaklarının ödenmediğini, çalıştığı süre boyunca haftada altı gün çalıştığını ve dönüşümlü olarak bir hafta Cumartesi, bir hafta Pazar olmak üzere haftada bir gün izin kullandığını, son olarak aylık 1.191,46 TL brüt maaş aldığını, davacının vardiya usulü çalıştığını ancak vardiya bitiş saatinde hiçbir zaman işyerinden çıkamadığını, resmi bayramlarda çalıştığını, kurban ve ramazan bayramında bir tam gün yirmidört saat nöbet usulü çalışmasının olduğunu, ücretlerinin ödenmediğini, yıllık izinlerinin tamamını kullanmadığını belirterek kıdem tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalılardan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Bakanlık vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı şirket vekili, dava konusu alacaklardan diğer davalı Bakanlığın sorumlu olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre,davacının tüm davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı ve ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışıp çalışmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda, fazla mesai alacağı konusunda hesap yapılırken davacı tanık anlatımları dikkate alınmıştır. Ancak davacı tanıklarının davalı işveren aleyhine açmış oldukları davalarının bulunduğu ve aralarında husumetin olduğu anlaşılmaktadır. Dairemizin Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen uygulamasına göre salt husumetli tanık beyanları ile fazla mesai alacağının kanıtlanması mümkün değildir. Bu durumda dosya içeriğine göre, işverenle husumetli durumda bulunan tanıkların beyanlarını destekler mahiyette başkaca bir bilgi belge bulunmadığından, somut olarak fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil alacakları ispat edilemediğinden reddi yerine mahkemece kabulüne kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma sebebidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi