Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/4643
Karar No: 2018/5010
Karar Tarihi: 12.03.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/4643 Esas 2018/5010 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yemek ücreti ve fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesi için davalıya dava açtı. Yerel mahkeme kısmen kabul etti ancak davalı temyiz etti. Yargıtay, davacının hukuki dinlenilme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bu hak, kendi hakları ile bağlantılı olarak açıklama ve ispat hakkını içerir ve mahkemenin kararını somut ve açık bir şekilde gerekçelendirmesini gerektirir. Aynı zamanda, davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir ancak tarafa adres göstermesi için uygun bir süre verilmelidir. İş Kanunu'nun 25/2 maddesi uyarınca, iş akti haklı olarak feshedilebilir.
Kanun Maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi: Hukuki dinlenilme hakkı
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi: Tanıkların gösterilmesi ve dinlenilmesi
9. Hukuk Dairesi         2017/4643 E.  ,  2018/5010 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile yemek ücreti, fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    Davacı vekili, davacının 27.07.2004 tarihinde davalı UPS Kargo Karadeniz Bölgesi aktarma bölümünde asgari ücret ile çalışmaya başladığını 05.08.2008 tarihinde haksız ve usulsüz olarak iş aktinin fesh edildiğini belirterek fazla hakları saklı kalmak kaydıyla 500,00 TL yemek ücretleri ve ulaşım ücretlerinin, 1.000,00 TL fazla çalışma ücretinin, 1.000,00 TL ihbar tazminatının 1.000,00 TL kıdem tazminatının en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, sigorta primleri de hak edilen ücrete göre eksik yatırıldığından fazla mesailerin giydirilmiş olan ücretin ..."ya bildirilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davacının taleplerinin zamanaşımına uğradığını, davacının olay günü işyerine alkollü geldiğini, o esnada aktarma şefi olarak çalışana sözlü olarak sataşdığını, diğer amir ve müdürlere küfrederek olay yerini terk ettiğini, olayla ilgili tutanak tutulup çalışanların beyanlarının alındığını, davacının savunma vermekten imtina ettiğini, İş Kanunu"nun 25/2 maddesi uyarınca iş aktinin haklı olarak fesh edildiğini, çalıştığı süre boyunca davacının tüm yasal haklarının ödendiğini, davacının 4 yılı aşkın bir süre sonra kötüniyetli olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda, dinlenilen tanık beyanları, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek davanın kısmen kabul kısmen reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 27. maddesinde yer bulan “Hukuki Dinlenilme Hakkı” gereğince davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup, bu hakkın yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içermektedir.
    Aynı Kanunun 240. maddesine göre “1) Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir.
    (2) Tanık gösteren taraf, tanık dinletmek istediği vakıayı ve dinlenilmesi istenen tanıkların adı ve soyadı ile tebliğe elverişli adreslerini içeren listeyi mahkemeye sunar. Bu listede gösterilmemiş olan kimseler tanık olarak dinlenemez ve ikinci bir liste verilemez.
    (3) Tanık listesinde adres gösterilmemiş veya gösterilen adreste tanık bulunamamışsa, tarafa adres göstermesi için, işin niteliğine uygun kesin süre verilir. Bu süre içinde adres gösterilmez veya gösterilen yeni adres de doğru değilse, bu tanığın dinlenilmesinden vazgeçilmiş sayılır.”.
    Somut uyuşmazlıkta, davalı vekilince 25.12.2012 havale tarihli cevap dilekçesi ile tanık deliline dayandıklarının bildirilmesine rağmen, gerek tensip zaptında gerekse de mahkemece davalı vekilinin mazeretinin kabul edildiği 25.04.2013 tarihli duruşmada; davalı tarafa tanıklarının isim ve adreslerinin bildirilmesi için usulüne uygun olarak süre verilmeden, tanık bildirilmesi için süre verilmesi talebinin reddine karar verilmesi hukuki dinlenilme hakkının ihlali niteliğinde olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 12.03.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi