Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/20144
Karar No: 2015/27039
Karar Tarihi: 30.12.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/20144 Esas 2015/27039 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, işçinin sendikal süreçte olumsuz etkisiyle çalışma ortamının bozulduğunu ve iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddini talep etmiş, ancak mahkeme davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak mahkemenin yasal faiz yerine en yüksek banka mevduat faizine hükmetmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur. Kararın düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-e maddesi ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 26. maddesi olarak belirtilmiştir.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/20144 E.  ,  2015/27039 K.

    "İçtihat Metni"

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle hüküm altına alınan fark ücret alacaklarının ödendiğinin davalı işverence ispatlanamadığının anlaşılmasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, iş akdinin davalı işveren tarafından gerekçesiz ve mesnetsiz olarak feshedildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı, davacının, işyerinde sendikal süreçte, diğer çalışanlarla birlikte hareket ederek, işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalanmasına rağmen işveren aleyhinde doğru olmayan beyanlarda bulunarak diğer çalışanları olumsuz yönde etkiyelerek çalışma ortamını bozduğunu, bu sebeple iş akdinin 4857 sayılı İş K.25/II - e fıkrası gereğince haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davalı işverenin savunmasında yer alan olguları ispatlayamadığı, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    6100 sayılı HMK"nun 26. maddesine göre hâkim, kanundaki istisnalar saklı kalmak kaydıyla, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez.
    Somut olayda, davacının dava dilekçesinde ücret alacağı ve zam farkı alacağı için faiz istemekle yetindiği, faizin türünü belirtmediği, ıslah dilekçesinde ise her iki alacak bakımından da yasal faiz istediği halde mahkemece en yüksek banka mevduat faiz oranını geçmemek üzere yasal faiz yerine yukarıda belirtilen yasa hükmü uyarınca talep aşılarak en yüksek banka mevduat faizine hükmedilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    Ne var ki; bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hüküm bozulmamalı, düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, hüküm fıkrasının 3 ve 4 nolu bentlerindeki “bankalarca bir yıllık mevduata uygulanan en yüksek banka mevduat faizi” sözcüklerinin çıkarılarak yerine “en yüksek banka mevduat faiz oranını geçmemek üzere yasal faizi ile” sözcüklerinin eklenmesine, kararın hüküm fıkrası düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 30.12.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi