Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/46108
Karar No: 2018/2043
Karar Tarihi: 07.02.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/46108 Esas 2018/2043 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren tarafından haklı veya geçerli sebep olmaksızın feshedilen iş sözleşmesinin geçersiz sayılması ve işe iade talebinde bulunulması üzerine görülen İş Mahkemesi davasında, mahkeme feshin haklı veya geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesiyle işe iade kararı vermiş ancak fesih tarihinde işyerinde 30 ve daha fazla işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı konusunda yeterli araştırma yapılmadan karar verilmiştir. Bu yüzden karar bozulmuş ve eksik inceleme ile yazılan karar hatalı bulunmuştur.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesi uyarınca iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilmesi için fesih bildiriminin yapıldığı tarihte işyerinde 30 ve daha fazla işçi çalıştırılması gerekir.
22. Hukuk Dairesi         2017/46108 E.  ,  2018/2043 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İŞE İADE

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haklı ve geçerli sebep olmadan feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat ve alacakların hüküm altına alınmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının reddini savunmuştur.
    Mahkemece feshin haklı yada geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesi ile davacının işe iadesine, işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat ve alacakların belirlenmesine karar verilmiştir.
    Karar, süresi içerisinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 18. maddesi uyarınca işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilmesi için fesih bildiriminin yapıldığı tarihte işyerinde 30 ve daha fazla işçi çalıştırılması gerekir.
    Dosya içeriğine göre, davacı, dava dışı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu bünyesinde davalı şirket ile aralarındaki sözleşme gereğince prodüksiyon amir yardımcısı olarak çalıştığını belirterek işe iadesini istemiştir. Mahkemece, fesih tarihindeki otuz işçi sayısı konusunda bir değerlendirme yapılmadan davacının işe iadesi yönünde karar verilmiştir. Bu sebeple, öncelikle işten ayrılma bildirgesi ile davalı ve dava dışı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu arasındaki sözleşmeler temin edilmeli, davalının fesih tarihinde Türkiye genelindeki tüm işyerlerinde aynı işkolunda çalışan işçi sayısı ayrı ayrı isim listesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumundan getirtilmelidir. Sonucuna göre, işyerinde fesih bildiriminin yapıldığı tarihte 30 ve daha fazla işçi çalıştırılması koşulunun gerçekleşip gerçekleşmediği değerlendirilerek işe iade talebi konusunda bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 07.02.2018 gününde oybirliği ile kesin olarak karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi