Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/20647
Karar No: 2015/27023
Karar Tarihi: 29.12.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/20647 Esas 2015/27023 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, işveren tarafından iş olmadığı gerekçesiyle ücretsiz izne çıkarılmış ve daha sonra ilan asılmak suretiyle işten çıkarılmıştır. Davacı, kıdem tazminatı ödendiğini ancak eksik olduğunu iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer alacaklarını talep etmiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, uyuşmazlık konusu giydirilmiş ücret hesaplanırken, yemek ücreti olarak günlük 6,00 TL ilave edilmiş ve bu miktar denetlenemeyen bir yöntemle belirlenmiştir. Bu nedenle, Mahkeme'nin eksik inceleme yapması bozma nedeni olmuştur.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 32. maddesi, kıdem tazminatına esas alınacak ücretin tespitinde, asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtmektedir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı gibi ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır. Özel sağlık sigortası yardımı gibi ödemeler de para ile ölçülebilen menfaatlere dahil olup tazminata esas ücrete eklenmelidir. Satış rakamları veya başka verilere göre hesaplanan prim değişkenlik gösterse de, kıdem tazminatı hesabında genişletilmiş ücret kavramı içinde değerlendirilmelidir.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/20647 E.  ,  2015/27023 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan tüm temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı; davalı işveren tarafından iş olmadığı gerekçesi ile rızası dışında ücretsiz izne ayırıldığını, ücretsiz izindeyken fabrika binasına ilan asılmak suretiyle işten çıkarıldığını, 17.673,22 TL kıdem tazminatı ödemesi yapıldığını ancak ödemenin eksik olduğunu iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret, gece zammı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram genel tatil üreti, hafta tatili ve il dışı görevlendirme harcırah alacağını talep etmiştir.
    Davalı; davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında; davacının, kıdem tazminatına esas günlük giydirilmiş ücretinin tutarı hakkında uyuşmazlık söz konusudur.
    Kıdem tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde 4857 sayılı İş Kanununun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur. Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır. İşçiye sağlanan özel sağlık sigortası yardımı ya da hayat sigortası pirim ödemeleri de para ile ölçülebilen menfaatler kavramına dahil olup, tazminata esas ücrete eklenmelidir. Satış rakamları ya da başkaca verilere göre hesaplanan pirim değişkenlik gösterse de, kıdem tazminatı hesabında genişletilmiş ücret kavramı içinde değerlendirilmelidir.
    Somut olayda; uyuşmazlık konusu giydirilmiş ücret hesaplanırken, asıl ücrete, yemek ücreti olarak günlük 6,00 TL ilave edilmiş ancak emsal dosyalarda günlük yemek ücreti 2,25 TL olarak kabul edilmiş ve davalı tarafta davacının günlük yemek yardımının bu tutarda olduğunu savunmaktadır. Bilirkişi tarafından dayanak gösterilmeden 6,00 TL yemek yardımı hesaplanmışsa da, bu miktarın bulunuş yöntemi denetime elverişli değildir. Yapılacak iş, fesih tarihi itibariyle esas alınacak yemek ücreti tutarını ilgili odadan araştırarak sonuca gitmektir.
    Mahkemece eksik inceleme ile karar verilmesi bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 29.12.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi