Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/44387
Karar No: 2018/1937
Karar Tarihi: 06.02.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/44387 Esas 2018/1937 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı belediyeye ait işyerinde çalıştığı süre boyunca hak kazandığı yıllık izinlerin kullandırılmadığını ileri sürerek, yıllık izin ücretlerinin tahsili için dava açmıştır. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Temyize gidilmiş ve Daire dava konusu olan alacağı yeniden hesaplayarak bozmuştur. Ancak, mahkeme yine de doğru olmayan bir şekilde yıllık izin hakkı miktarını hesaplamış ve davalı lehine usuli müktesep hak oluşmuştur. Karar, bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
-1475 sayılı İş Kanunu
-4857 sayılı İş Kanunu
-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu
22. Hukuk Dairesi         2017/44387 E.  ,  2018/1937 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalı Belediyeye ait işyerinde çalıştığı sürede hak kazandığı yıllık izinlerin kullandırılmadığını ileri sürerek, gerek 1475 sayılı ve 4857 sayılı İş Kanunu gerekse işyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesi gereği ödenmesi gereken yıllık izin ücretlerinin davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece verilen kararın bozulması üzerine, bozmaya uyularak yeniden yapılan yargılama neticesinde, yazılı gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz Başvurusu:
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Bilindiği üzere; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nda "usuli kazanılmış hak" kavramına ilişkin açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu kurum, davaların uzamasını önlemek, hukuki alanda istikrar sağlamak ve kararlara karşı genel güvenin sarsılmasını önlemek amacıyla Yargıtay uygulamaları ile geliştirilmiş, öğretide kabul görmüş ve usul hukukunun vazgeçilmez, ana ilkelerinden biri haline gelmiştir. Anlam itibariyle, bir davada, mahkemenin ya da tarafların yapmış olduğu bir usul işlemi ile taraflardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan hakkı ifade etmektedir.
    Mahkemenin, Yargıtayın bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına bir usuli kazanılmış hak doğabileceği gibi, bazı konuların bozma kararı kapsamı dışında kalması yolu ile de usuli kazanılmış hak gerçekleşebilir. Hükmün bir kısmının bozma kapsamı dışında bırakılmasının amacı bu kısımların doğru olduğunu belirlemek, bozmanın sınırlarını çizmek ve bu şekilde usuli kazanılmış hakları oluşturup, korumaktır. Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur.
    Usuli kazanılmış hakkın hukuki sonuç doğurabilmesi için; bir davada, ya taraflar ya mahkeme ya da Yargıtay tarafından açık biçimde yapılmış olan ve istisnalar arasında sayılmayan bir usul işlemi ile taraflardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan bir hakkın varlığından söz edilebilmesi gerekir.
    Somut olayda, mahkemece verilen hüküm, davalı temyizi üzerine Dairemizce incelenerek, davacının 238 gün yıllık ücretli izin hakkının bulunduğu hususu bozma kapsamı dışında bırakılarak, yıllık ücretli izin alacağının bordroda belirtilen ücret üzerinden hesaplanmasına yönelik olarak bozulmuş; bozmaya uyan mahkemece bu defa davacının 396 gün yıllık ücretli izin hakkı olduğunun kabulü ile dava konusu alacağa hükmedilmiştir. Hal böyle iken davacının 238 gün yıllık ücretli izin hakkının bulunduğu hususu bozma kapsamı dışında bırakılarak, davalı lehine usuli müktesep hak oluştuğu gözetilmeksizin, davacının 396 gün yıllık ücretli izin hakkı olduğu kabulü ile sonuca gidilmesi hatalı olup yeniden bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi