Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2903
Karar No: 2014/5270
Karar Tarihi: ...09.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/2903 Esas 2014/5270 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar arasında gerçekleştirilen sözleşmenin tahkim maddesi ile ilgili olarak açılan davada, Mahkeme hakem kararının iptalini talep eden davacı vekilinin başvurusu sonucu davanın reddedilmesine karar verdi. 6100 sayılı HMK’nın 439. maddesi gereği, hakem kararı sadece iptal edilebilir ve iptal sebepleri belirtilmiştir. Ancak, HUMK’ya göre verilecek hakem kararına karşı temyiz yoluna başvurulabileceği kabul edilerek bozma sebepleri düzenlenmiştir. Tarafların uyuşmazlığı HUMK’ya göre çözülmeye karar verildiği için, iptal davasının reddine karar verildi. Kanun maddeleri olarak ise, 6100 sayılı HMK’nın 439. maddesi ve HUMK’ın 516 ve devamı maddeleri belirtilmektedir.
15. Hukuk Dairesi         2014/2903 E.  ,  2014/5270 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava hakem kararının iptâli istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine dair verilen karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında ........1996 tarihinde “... ... ... .... Müdürlüğü ve Su ve Atıksu İşletme Hizmetlerinin verilmesine ilişkin sözleşme” akdedilmiştir. Sözleşmenin yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 1086 sayılı HUMK"nın 516 ve devamı maddelerinde bu kanuna göre verilecek hakem kararına karşı temyiz yoluna başvurulabileceği kabul edilerek bozma sebepleri düzenlenmiştir. 01.....2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK"nın 439. maddesinde hakem kararlarına karşı yalnızca iptâl davası açılabileceği hükmü getirilmiş ve iptâl sebepleri tahdidi olarak sayılmıştır. Hakem davası ....09.2002 günü açılmıştır. Tahkim şartını düzenleyen sözleşmenin “.... ....” başlığı altında ........... “Tek Kanun Yolu” başlıklı maddede “Taraflar ne olursa olsun herhangi bir sebeple bu sözleşmenin uygulanması veya yorumlanmasından çıkan ve taraflardan birinin dostane çözüm talebinin diğer tarafın eline geçmesinden itibaren 30 gün içinde madde ......."de belirtildiği gibi giderilemeyen ihtilâfların bu madde hükümlerine uygun olarak ve sadece tahkim yoluyla çözümleneceğini kabul ederler” hükmüne yer verilmiştir. Sözleşmenin genel hükümler bölümünün tanımlara ilişkin ....... maddesinde “Cari Kanunlar Türkiye Cumhuriyeti"nin kanunları anlamına gelir” denilmiş, aynı maddenin ....... maddesinde, uygulanacak hukukun Türkiye Cumhuriyeti kanunları olduğu, sözleşmenin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yorumlanacağı ve her türlü ihtilâf da uygulanacağı taraflarca belirlenmiştir. Yine sözleşmenin tahkim kuralları başlıklı ........... maddesinin c bendinde “hakemler ihtilâfı cari kanunların maddi hukuk normlarını ve usul kurallarını dikkate alarak çözümleyecektir” denilmek suretiyle hakemlerin uygulaması gereken usul ve maddi hukuk kurallarını kararlaştırmışlardır. Bu düzenlemeler dışında tahkimle ilgili taraflar arasında yeni bir sözleşme ve ihtilâfın HMK"ya göre çözümlenmesini kabul ettiklerine dair bir anlaşmanın varlığı da ileri sürülmemiştir.
    Her ne kadar tahkim şartı ya da sözleşmesi yargılamanın devlet mahkemelerinde mi yoksa hakemde mi görüleceğine ilişkin olduğundan usul sözleşmesi niteliğinde ise de, bu

    sözleşmenin düzenlenmesi ve geçerliliği maddi hukuk işlemidir. Tahkim şartı ya da sözleşmesi yapılması maddi hukuk işlemi olduğundan sonradan çıkartılan yeni kanunlar, düzenlendiği tarihte yürürlükte bulunan kanuna göre geçerli olarak kurulan sözleşmeleri ve sözleşme hükümlerini geçersiz hale getirmez. Maddi hukuk sözleşmelerinin geçerliliklerinin yapıldığı tarihteki yasa hükümlerine tabi olduğu doktrin ve ... içtihatlarında tartışmasız kabul edilmektedir.
    Bu durumda tahkim şartını da ihtiva eden yanlar arasındaki sözleşme maddi hukuk işlemi olduğu, taraflar uyuşmazlığın hakemde ve açıkça geçerli kanunlar (uygulanacak hukukun Türkiye Cumhuriyeti kanunları olduğu) denilmek suretiyle, sözleşmenin yapıldığı tarihte o kanun geçerli ve yürürlükte olduğundan HUMK"ya göre çözümünü kabul ettikleri ve bu sözleşme halen geçerli ve taraflar için bağlayıcı bulunduğundan sözleşme tarihindeki maddi ve usul hukuku kurallarının uygulanması gerekir. Somut olayda 6100 sayılı HMK"nın 439. maddesiyle getirilen hakem kararlarına karşı sadece iptâl davası açılabileceği hükmünün uygulanması olanağı bulunmamaktadır. Tarafların iradesiyle uygulanmasını kabul ettikleri Türk Kanunları arasında olan HUMK"nın 516 ve devamı maddelerinde iç tahkim davası sonucu verilen hakem kararına karşı temyiz yoluna başvurulabileceği kabul edildiğinden, iptâl davasının bu sebeple reddine karar verilmesi gerekir. Mahkemece iptâl davasının reddine karar verilmesi sonucu itibariyle doğru olduğundan 6100 sayılı HMK"nın geçici .... maddesi yollamasıyla uygulanması gerekli 1086 sayılı HUMK"nın 438/son maddesi uyarınca gerekçe bu şekilde değiştirilerek ve düzeltilerek hükmün ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren ... gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine ....09.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    .


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi