Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/980
Karar No: 2021/3002
Karar Tarihi: 14.06.2021

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/980 Esas 2021/3002 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 15. maddesine dayanarak, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan bir davanın sonucu olarak davalı Oda'nın feshine karar verildiği belirtilmiştir. Ancak, mahkeme kararının Cumhuriyet savcısına usulüne uygun olarak tebliğ edilmediği ve aktif üye sayısının yüzün altında olduğunu iddia eden davalının güncel üye listesi istenilmediği gibi Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında (ESBİS) davalı Oda’ya kayıtlı aktif üye sayısını gösteren bir liste de getirtilmediği belirtilmiştir. Mahkeme kararı, aksi takdirde usulsüz olan tebligat nedeniyle geri çevrilerek yeniden incelenmek üzere mahkemesine gönderilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 15. maddesi (a) bendi: Odalarda kayıtlı üye sayısının belirli oranın altına düşmesi halinde oda feshedilebilir.
- 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 43. maddesi: Tebligatın usul ve esaslarına ilişkin hükümler.
- Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 65. maddesi: Cumhuriyet savcılığına yapılacak tebligatın usulü.
4. Hukuk Dairesi         2021/980 E.  ,  2021/3002 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    -K A R A R-
    Dava, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 15. maddesinin (a) bendi uyarınca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın teklifi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen davanâme ile açılmış, davalı Oda’nın, aktif üye sayısının yüzün altında bulunması nedenine dayalı feshine karar verilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, bozmaya uyularak, davanın kabulü ile Oda’nın feshine karar verilmiş; hüküm, davalı Oda vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyanın incelenmesinde; Cumhuriyet savcısı tarafından davanâme ile açılmış olmasına rağmen, mahkeme kararının Cumhuriyet savcısına usulüne uygun olarak tebliğ edildiğine ilişkin dosyada herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı anlaşılmaktadır.
    Cumhuriyet savcısına yapılacak tebligatın usulü 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 43. ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 65. maddesinde gösterilmiştir. Buna göre "Cumhuriyet Savcılığına yapılacak tebligat, tebliğ olunacak varaka aslının kendisine gösterilmesi suretiyle olur. Bu tebliğ bir mehile başlangıç olacaksa, Cumhuriyet savcısı, gösterildiği günü, varakanın aslına işaret ve imza eder." Tebligatın gösterilen usule göre yapılması, geçerlilik koşuludur. Bu bakımdan Cumhuriyet savcısına gösterilen usulde tebligatın yapılması zorunludur. Bu şekilde yapılmayan tebligat usulsüzdür.
    Bu sebeple, mahkeme kararının Cumhuriyet savcılığına "görüldü" için gönderilmesi, Cumhuriyet savcısının kararın üzerine "görüldü" açıklamasını verdikten sonra adı, soyadı ve sicil numarasını yazıp, görüldüğü tarihi yazması ve onun yönünden de temyiz süresinin beklenmesinden sonra, dosyanın gönderilmesi için geri çevirme kararı verilmesi gerekmiştir.
    2-Dairemiz bozmasından sonra yapılan yargılamada davalı Oda tarafından aktif üye sayısının yüze ulaştığı savunulmuş, bu konuda güncel üye listesi istenilmemiştir. Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında (ESBİS) davalı Oda’ya kayıtlı aktif üye sayısını gösteren listenin getirtilmesi, aynı listenin davalı Oda’nın bağlı olduğu Birlikten de getirtilerek dosyaya konulmasından sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için de dosyanın geri çevrilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Dosyanın yukarıda gösterilen şekilde işlem yapılmak üzere mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 14/06/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi