Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/19130
Karar No: 2017/6207
Karar Tarihi: 24.05.2017

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/19130 Esas 2017/6207 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2015/19130 E.  ,  2017/6207 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı şirket, 01.08.2008 tarihinde davalı ... yönetimi ile site alanı içindeki peyzaj alanındaki ağaç ve bitkilerin periyodik bakımı için sözleşme yaptıklarını, sözleşmenin 29.02.2012 tarihinde karşılıklı olarak feshedildiğini ve sözleşme konusu alanın eksiksiz şekilde davalıya tesliminin gerçekleştiğini, tutanak tutulduğunu, davalının ücretlerinin bir kısmını ödediğini ancak halen bakiye 3.399,00 TL ücret alacaklarının ödenmediğini, bu nedenle başlattıkları takibe itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davacının edimlerini gerektiği gibi yerine getirmediğini, bahçedeki huş ağaçlarının doğru bakım yapılmaması nedeniyle kuruduğunu, değişimininde yapılmadığını, bu nedenle davacının ücret alacağını talep edemeyeceğini savunarak davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, davalı ... içindeki yeşil alanların bakımına ilişkin hizmet sözleşmesinden doğan ücret alacağına ilişkindir. Davacı, sözleşme gereği edimlerini ifa ettiği halde ücretinin tam olarak ödenmediğinden bahisle bakiye alacağı için başlattığı icra takibine itirazın iptalini istemiş, davalı ise bakım yükümlülüğünün gereği gibi yerine getirilmediğinden davanın reddi gerektiğini savunmuş ve asıl kendilerinin davacıdan kuruyan ağaçlar nedeniyle alacaklı olduğunu beyan etmiştir. Mahkemece, alınan bilirkişi raporuna göre davacının bakım yükümlülüğünü yerine getirmediği anlaşıldığından bakiye ücreti talep edemeyeceği kanaati ile davanın reddine karar verilmiştir. Taraflar arasındaki sözleşmenin 2008 yılında kurulmuş olduğu, ek protokoller ile devamının sağlanmış olduğu ve karşılıklı olarak feshedildiği hususlarında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Uyuşmazlık davacının edimlerini gereği gibi ifa edip etmediği ve ücret alacağının bakiye kısmını tahsil etmesine engel bir durumun olup olmadığı noktasında toplanmaktadır. Davalı her ne kadar davacının edimlerini ifa etmediğini savunsada, 05.03.2012 tarihli teslim tutanağından davacının tüm yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirdiği anlaşılmaktadır ayrıca davalı tarafından davacıya aksi yönde bir yazılı bildirim yapıldığına ilişkin bir belgede ibraz edilememiştir. Taraflar arasındaki sözleşmenin 8. maddesinde, böyle bir durumda, davalının ücret ödeme yükümlülüğünden kurtulup fesih hakkına sahip olabilmesi için, davalının davacıya en az 3 kere yazılı bildirim yapması gerekliliği hüküm altına alınmıştır. Kal dı ki, davalının yargılama sırasında kuruyan bitkilere yönelik takas mahsup talebinde bulunmadığı, sadece böyle bir zararının olduğunu ve bu nedenle davacıdan alacaklı olduğunu savunduğu anlaşılmıştır. Davalının bu savunması ayrı bir dava konusu olup, eğer bir zarar doğmuş ise davalının ayrı bir dava ile bu zararının tazminini istemesi gereklidir. Bu dava konusu ücret alacağına ilişkin olup, dosya kapsamından davacının edimlerini ifa etmiş olduğunun anlaşılmasına göre, kalan bakiye ücreti var ise buna yönelik hüküm kurulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 24/05/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi