Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/3026
Karar No: 2014/5154
Karar Tarihi: ...09.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/3026 Esas 2014/5154 Karar Sayılı İlamı

Özet:


15. Hukuk Dairesi tarafından verilen karar, eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye iş, sözleşme dışı fazla imalât bedeli ile sözleşmenin haksız feshi nedeniyle yoksun kalınan kâr ve taşeronun şantiyeden çıkarılması sonrasında kalan ihzarat malzemeleri bedelinin belirlenip tahsili istemlerine ilişkin asıl ve birleşen davanın reddedildiğini belirtmektedir.
Mahkeme kararında, davalı iş sahibi idareye yöneltilen davanın pasif husumet yokluğundan reddi yerine kanıtlanamadığından reddine karar verildiği belirtilmiş, ancak bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden kararın gerekçesi düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
Kararın gerekçesi düzeltilerek onanmasına karar verilirken, davacı taşeron şirketten alınarak kendisini duruşmada vekille temsil ettiren davalılara ayrı ayrı verilecek avukatlık vekalet ücreti belirlenmiştir. Ayrıca, temyiz ilam harcı alınarak ödediği temyiz peşin harcı istek halinde geri verilebileceği belirtilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri şunlardır:
- 6100 sayılı HMK'nın geçici .... maddesi
- 1086 sayılı HUMK'ın 438/son maddesi.
15. Hukuk Dairesi         2014/3026 E.  ,  2014/5154 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hüküm davacı ile davalı T.C. ..... ... .... Başkanlığı vekillerince temyiz edilmiş, davacı vekili tarafından duruşma istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... ile davalı T.C. .... .... ..... Başkanlığı vekili Avukat ... ... ve davalı ... .... İth. İhr. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Asıl dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye iş, sözleşme dışı fazla imalât bedeli ile sözleşmenin haksız feshi nedeniyle yoksun kalınan kâr; birleşen dava ise, taşeronun şantiyeden çıkarılması sonrasında şantiye sahasında kalan ihzarat malzemeleri bedelinin belirlenip tahsili istemlerine ilişkin olup, mahkemece asıl ve birleşen davanın her iki davalı yönünden ayrı ayrı reddine dair verilen karar davacı taşeron ile davalı iş sahibi idare vekillerince temyiz edilmiştir.
    ...-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı taşeron şirket vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiş reddi gerekmiştir.
    ...-Davalı iş sahibi idare vekilinin temyiz itirazlarına gelince; husumet, dava konusu hak ile kişiler arasındaki ilişkiyi ifade eden bir kavramdır. Sıfat, bir maddi hukuk ilişkisinde tarafların o hak ile ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesi anlamına gelir. Davacı sıfatı, dava konusu hakkın sahibini, davalı sıfatı ise dava konusu hakkın yükümlüsünü belirler. Uygulamada davacı sıfatı aktif husumeti, davalı sıfatı ise pasif husumeti karşılayacak şekilde değerlendirilmektedir. Dava konusu şey üzerinde kim ya da kimler hak sahibi ise, davayı bu kişi veya kişilerin açması ve kime karşı hukuki koruma isteniyor ise o kişi veya kişilere
    .
    davanın yöneltilmesi gerekir. Bir kimsenin davacı veya davalı sıfatına sahip olup olmadığı tıpkı hakkın mevcut olup olmadığının tayininde olduğu gibi maddi hukuka göre belirlenir. Taraf sıfatının bu anlamda önemli özelliği, def"i değil itirazdır. Bu nedenle, husumet itirazı taraflarca süreye ve davanın aşamasına bakılmaksızın her zaman ileri sürülebileceği gibi taraflarca ileri sürülmemiş olsa bile mahkemece re"sen nazara alınmalıdır.
    Somut olayda, davacı taşeron şirket ile davalı iş sahibi idare arasında sözleşme ilişkisi bulunmamaktadır. Davacının bu şekilde bir iddiası da yoktur. Bu durumda, davacı taşeron şirket ile davalı iş sahibi idare arasında sözleşme ilişkisinin bulunmamasına göre, mahkemece davalı iş sahibi idareye yöneltilen davanın pasif husumet yokluğundan reddi yerine kanıtlanamadığından reddine karar verilmiş olması doğru değilse de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden kararın 6100 sayılı HMK"nın geçici .... maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"nın 438/son maddesi uyarınca gerekçesi düzeltilerek, bu gerekçeyle onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda .... bentte açıklanan nedenlerle asıl ve birleşen dosyada davacı taşeron şirket vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine, .... bent uyarınca asıl ve birleşen dosyada davalı iş sahibi TC ... ... .... Başkanlığı vekilinin temyiz itirazının kabulüyle hükmün gerekçesinin değiştirilmiş şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 990,00"ar TL avukatlık vekalet ücretinin davacı taşeron şirketten alınarak kendisini ... duruşmasında vekille temsil ettiren davalılara ayrı ayrı verilmesine, aşağıda yazılı bakiye ...,05 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalı T.C. ... .... .....i Başkanlığı"na geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren ... gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine ....09.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi