Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/42781
Karar No: 2015/26406
Karar Tarihi: 23.12.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/42781 Esas 2015/26406 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket tarafından istenilen temyiz isteği sonucunda incelenen dava işçi alacaklarına yöneliktir. İşçi, iş akdinin haksız olarak feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ve hafta tatili ücreti talep etmiştir. Mahkeme, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna göre hak taleplerinin kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak dosya kapsamında yer alan izin belgeleri dikkate alınmadığından karar bozulmuştur. Kanun maddeleri açısından incelenirse, işçi alacakları ile ilgili Türk Borçlar Kanunu, İş Kanunu ve Kıdem Tazminatı Kanunu etkili olmaktadır.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2015/42781 E.  ,  2015/26406 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak


    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı ... Ltd. Şti. tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalı ... Ltd Şti’ nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2- Davacı, iş akdinin işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini bildirerek hak etmiş olduğu kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti ve hafta tatili ücret alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalılar ayrı ayrı verdikleri cevap dilekçeleri ile davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır.
    Mahkemece, toplanan deliler ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda, davacı kanal-ızgara işçisi olarak çalışmış olup Pazar günleri dahil çalıştığını normal mesaisinin 08.00-17.00 saatleri arasında olduğunu haftada en az 4 gün 18.30-19.00 a kadar çalıştığını iddia ederek fazla çalışma ve hafta tatil ücret alacağı talebinde bulunmuştur.
    Mahkemece tanık beyanlarına göre hesap yapan bilirkişi raporuna itibarla davacının fazla çalışma ve hafta tatili ücret alacakları hüküm altına alınmıştır.
    Dosya kapsamında yer alan ve davacı tarafından imzalı olan bir kısım izin isteği belgelerinde davacının yıllık izin dışında mesai izni adı altına izin kullandığı anlaşılmıştır. Mahkemece davacıdan bu izin belgelerinde belirtilen “ mesai izni” olarak kullandığı izinleri neyin karşılığı olarak talep edip kullandığı bir başka ifadeyle mesai izni kavramından neyi kastettiği açıklattırılıp kullanılan toplamda 44,5 gün karşılığı mesai izninin buna göre değerlendirilmesi gerekirken bu belgelerin mahkemece hiç dikkate alınmaması bozma sebebidir.
    O halde davalı ... Ltd Şti nin bu yönlere ilişkin temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalı ... Ltd Şti"ne iadesine, 23.12.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.














    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi