11. Hukuk Dairesi 2018/3889 E. , 2018/6376 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
(TÜKETİCİ MAHKEMESİ SIFATIYLA)
TÜRK MİLLETİ ADINA
Taraflar arasında görülen davada ... . Asliye Hukuk Mahkemesi"nce kesin olarak verilen 16.10.2017 gün ve 2017/343 - 2017/305 sayılı kararın kanun yararına bozma istemi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenmiş olmakla, dosya ve içerisindeki layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü;
Davacı vekili, davalının müvekkiline taşıma amacıyla verdiği tabletin, alıcıya teslim edilmediğini bildirerek, bedelinin tahsili için ... Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru yaptığını, davalının talebinin kabulüne karar verildiğini, ticaret mahkemesinin görevli olması nedeniyle uyuşmazlığın Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin görev alanı dışında kaldığını ileri sürerek Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin 26.05.2017 tarih ve 2015/13423 sayılı kararının iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, uyuşmazlıkta Ticaret Mahkemesinin görevli olduğu, Tüketici Hakem Heyeti"nin görev alanı dışında kaldığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, karar aleyhine ..."nın yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kanun yararına bozma talebinde bulunulmuştur.
Dava, Tüketici Hakem Heyeti kararının iptali istemine ilişkindir.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun"un 3/k maddesinde Tüketicinin “Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi”yi ifade ettiği, Yasa"nın 3/1 maddesinde tüketici işleminin “mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlem “ olarak tanımlandığı, Yasa"nın 66/1 maddesinde “ Bakanlığın, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezlerinde ve yeterlilik şartları yönetmelikle belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturmakla görevli” olduğu, Yasa"nın 68/1 maddesinde "değeri 2.000.00 TL"nin altında (karar tarihinde 2.320,00 TL) bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine... başvurunun zorunlu" olduğu, Yasa"nın 83/2 maddesinde de “taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili
diğer kanunlarda düzenleme olmasının, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyeceği” düzenlenmiştir.
Somut uyuşmazlıkta, kargo taşıma sözleşmesi sırasında kaybolan ürün bedelinin tahsili talep edilmekte olup, davalı gönderici 6502 sayılı Yasa"nın 3/k maddesinde ifade edilen "tüketici", davalının işlemi Yasa"nın 3/1 maddesinde ifade edilen "tüketici işlemi" olup Yasa"nın 66 ve 68. maddesi hükümleri gereğince uyuşmazlık 6502 sayılı Yasa kapsamında ve Tüketici Hakem Heyeti"nin görev alanı içinde bulunmaktadır.
Kaldı ki, 6502 sayılı Yasa"nın 83/2 maddesi açık hükmü de tereddüde yer bırakmayacak şekilde somut uyuşmazlığın 6502 sayılı Yasa kapsamında bulunduğunu vurgulamaktadır.
Bu durumda, mahkemece, uyuşmazlığın 6502 sayılı Yasa kapsamında kaldığı, Tüketici Hakem Heyeti"nin uyuşmazlıkta görevli olduğunun kabulü ile işin esasının incelenerek hüküm kurulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi yürürlükteki hukuka aykırı görüldüğünden yazılı emir isteğinin kabulü ile hükmün kanun yararına bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın 6100 sayılı HMK 363 maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere Kanun Yararına BOZULMASINA, gereğinin yapılması için karar örneği ve dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 16/10/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.