11. Hukuk Dairesi 2017/504 E. , 2018/6319 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ(TİCARET MAHKEMESİ SIFATIYLA)
TÜRK MİLLETİ ADINA
Taraflar arasında görülen davada ... . Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 11.02.2016 tarih ve 2015/272-2016/79 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirketin ortağı olduğunu, şirketin 11.05.2015 tarihli genel kurul kararı ile de şirket sermayesinin haksız ve hukuka aykırı olarak arttırıldığını, şirkette yönetici olan ortağın şirket yöneticisinin ibra edilmesi oylamasında kendi hakkında oy kullanmasının yasaya aykırı olduğunu, sadece bir ortağın şirketten alacağının sermaye arttırımda kullanılmak üzere bir ortak lehine diğer ortaklar aleyhine sermaye arttırımın hukuka aykırı olduğunu, bu şekilde sermaye arttırımı ile müvekkili ve diğer ortak ... zarara uğratılması amacının güdüldüğünü ileri sürerek davalı şirketin 11.05.2015 tarihli genel kurul kararlarının iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre; davalı limited şirketin genel kurul kararı ile sermaye artırımı usulüne uygun olarak yapılmamış olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne ve 11.05.2015 tarihli genel kurul kararlarının iptaline karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
1- Dava, limited şirket genel kurul kararlarının iptali davasıdır. 6102 sayılı ..."nın 622. maddesinin atfıyla uygulanması gereken 448. maddenin 2. fıkrasında yer alan ""Birden fazla iptal davası açıldığı takdirde davalar birleştirilerek görülür."" hüküm uyarınca şirket genel kurul kararlarının iptali amacıyla birden fazla dava açılması halinde davaların birleştirilerek görülmesi gerekmektedir.
Davalı vekili, cevap dilekçesinde ortaklardan ... da 11.05.2015 tarihli genel kurul kararlarının iptali amacıyla dava açtığını ve yargılamaya ... . Asliye Hukuk Mahkemesi 2015/191 Esas sayılı dosyasında devam edildiğini beyan etmesi karşısında; mahkemece ... . Asliye Hukuk Mahkemesi 2015/191 Esas sayılı dosyasının celbedilip 6102 sayılı ..."nın 448. maddesinin 2. fıkra son cümlesi uyarınca değerlendirme yapılıp dava dosyalarının birleştirilerek görülmesi gerekirken yasanın açık hükmüne aykırılık yapılması re"sen bozmayı gerektirmiştir.
2- Kabule göre de, 6100 sayılı HMK"nın 26/1 maddesi uyarınca, kural olarak hakim, iki tarafın iddia ve savunmaları ile bağlı olup talepten fazlasına veya başkasına hükmedemez. Davacı vekili, müvekkilinin temsil yoluyla katılımının engellendiği şirket olağan genel kurul toplantısında; şirkette yönetici olan ortağın şirket yöneticisinin kendi ibrasında oy kullanması, sadece bir ortağın şirketten olan alacağının sermaye arttırımında kullanılmak üzere sermaye arttırımı yapılması ve 2014 yılı şirket bilanço ve hesaplarının onaylanması hususunda alınan kararların yasaya aykırı olduğunu ileri sürerek sadece sicilde ilan ve tescil edilen 3, 4, 5 ve 9 numaralı genel kurul kararların iptalini talep etmiş olmasına rağmen mahkemece 11.05.2015 tarihli genel kurul kararlarının tümünün iptaline karar verilmesi 6100 sayılı HMK"nın 26. maddesine aykırı olduğundan kararın bu nedenle davalı yararına bozulması gerekmiştir.
3- Bozma sebep ve şekline göre, davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle kararın re"sen BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle kararın davalı vekilinin kabul edilen temyiz sebepleri yönünden davalı yararına BOZULMASINA, (3) nolu bentte açıklanan nedenle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davalıya iadesine, 15/10/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.