Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/13249
Karar No: 2016/4114
Karar Tarihi: 07.03.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/13249 Esas 2016/4114 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki menfi tespit-istirdat davasında, davacı vekili avans çekleri verildiğini ancak davalılardan birinin işi yarım bıraktığını, diğer davalının ise bedelsiz çeklerin eline geçtiğini iddia ederek davacı şirketin borçlu olmadığının tespitini ve çeklerin istirdatını talep etmiştir. Mahkeme vaki sulh nedeni ile karar verilmesine yer olmadığına karar vermiştir. Ancak davalı ...sulh sözleşmesinin tarafı olmadığı halde bu davalıyı da kapsayacak şekilde karar verildiği için hükmün bozulması gerektiği belirtilmiştir. Kararda HUMK'un 432 ve 433 maddeleri ile 01.06.1990 gün ve 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı da değinilmiştir.
Kanun maddelerinde;
-HUMK'un 432. maddesi sürelerin geçerliliği,
-HUMK m. 433/II c-2 hükmü temyiz süreleri,
-01.06.1990 gün ve 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı süresinden sonra temyiz durumu gibi konular yer almaktadır.
19. Hukuk Dairesi         2015/13249 E.  ,  2016/4114 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit-istirdat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın vaki sulh nedeni ile ayrıca karar verilmesine yer olmadığına yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili ile davalı ...Ş. vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davalılardan ........... ile akdedilen taşeron sözleşmesi gereğince avans çekleri verildiğini, adı geçen davalının hafriyat işini yarım bırakıp iş sahasını terk ettiğini, davalı ...... ile davalı ... şirketi arasındaki faktoring sözleşmesi gereğince bedelsiz çeklerin davalı ... şirketinin eline geçtiğini, geçerli bir faktoring sözleşmesinin bulunmadığını, ....... ile ..........."nin temsilcilerinin adreslerinin aynı olduğunu, çeklerdeki ciro imzaları da aynı kişiye ait olduğu için davalı ... şirketinin iyiniyet iddiasında bulunamayacağını, herbiri 50.000 TL bedelli iki çek müvekkilinden tahsil edildiği için istirdatı gerektiğini, toplam tutarı 300.000 TL olan altı adet çek nedeniyle de borcun bulunmadığını ileri sürerek, davacı şirketin davalılara borçlu olmadığının tespitine, 100.000 TL"nin davalılardan müştereken ve müteselsilen istirdatına, toplam 300,000 TL bedelli 6 çekin davalılardan istirdatına karar verilmesini, yargılama sırasında, davacı vekili davalı ... dışındaki diğer davalılar ile sulh olduğunu, sulh nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına şeklinde hüküm kurulmasını talep etmiştir.
    Davalı ... şirketi vekili ise, davacının kötüniyetli işlemleri nedeniyle icra takiplerinin akamede uğradığını, geç tahsilat yaptıklarını, davacı yanın kötüniyet tazminatına, yargılama giderleri ile vekalet ücretine mahkum edilmesi gerektiğini beyan ederek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece dosyaya sunulan vaki sulh nedeni ile karar verilmesine yer olmadığına, davacı yanın davalı .... vekilinin kötüniyet tazminat talebi istemlerinin koşulları oluşmadığından reddine, 1.500 TL maktu ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalı ... şirketine verilmesine, taraflara yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerlerinde bırakılmasına karar verilmiş, hüküm davalı ... şirketi vekili ile davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Mahkeme hükmü davacı vekiline 01.06.2015 tarihinde davalı ...vekilinin temyiz dilekçesi ise 22.06.2015 tarihinde tebliğ edilmiş, temyiz dilekçesi HUMK"un 432. maddesinde öngörülen 15 günlük süre ve HUMK m. 433/II c-2 hükmünde düzenlenen 10 günlük katılma yolu ile temyiz süresi geçirildikten sonra 06.07.2015 tarihinde temyiz defterine kaydedilmiştir. Süresinden sonra yapılan temyiz istemleri hakkında mahkemece bir karar verilebileceği gibi 01.06.1990 gün ve 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca Yargıtay tarafından da karar verilebileceğinden süresinden sonra yapılan temyiz isteminin reddi gerekmiştir.
    2-Davalı ...sulh sözleşmesinin tarafı olmadığı halde bu davalıyı da kapsayacak biçimde "sulh nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına" şeklinde karar verilmesi doğru olmayıp, adı geçen davalı yönünden esas hakkında bir karar verilmesi için hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ : Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz isteminin süre yönünden reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ...vekilinin temyiz isteminin kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı ...vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 07/03/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi