Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/11201
Karar No: 2017/5847
Karar Tarihi: 12.12.2017

Yağma - Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2014/11201 Esas 2017/5847 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, sanık hakkında Yağma suçundan açılan davada bir mağdura yönelik eylemi nedeniyle Beraat vermiş, diğer mağdurlara yönelik eylemleri nedeniyle mahkumiyet hükmü vermiştir. Ancak hüküm, iddianamede yer almayan ve dava konusu yapılmamış eylemlere dayandığından, 5271 sayılı CMK’nın 225/1. maddesine aykırı davranılmıştır. Ayrıca, sanık her mağdura yönelik eylemleri nedeniyle ayrı ve bağımsız biçimde değerlendirilmeden toplu uygulama yapılmış ve CMK'nın 232. maddesine aykırı davranılmıştır. Bu nedenle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- CMK 170. madde: Kamu davasını açma görevi Cumhuriyet Savcısı tarafından yerine getirilir.
- CMK 225. madde: Hüküm ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve fail hakkında verilir. Mahkeme fiilin ve failin nitelendirmesinde iddia ve savunmalarla bağlı değildir.
- CMK 232. madde: Sanık hakkındaki her suç ayrı ve bağımsız bir dava konusu olarak ele alınır.
6. Ceza Dairesi         2014/11201 E.  ,  2017/5847 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Yağma
    HÜKÜM : Mahkumiyet, Beraat

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

    1-Sanık ... hakkında, mağdur ..."a yönelik eylemi nedeniyle kurulan beraat hükmüne yönelik mağdur vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesinde:

    Mağdur ... ve vekilinin 20/05/2013 tarihli duruşmada sanıktan şikayetçi olmadıklarını belirttikleri, anılan mağdur yönünden katılan sıfatı bulunmadığı ve bu nedenle temyize hakkı olmadığından, mağdur vekilinin temyiz isteminin, 5320 sayılı Yasa"nın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK"nın 317. REDDİNE;

    2-Sanık ... hakkında diğer mağdurlara yönelik eylemleri nedeniyle kurulan mahkumiyet hükmüne yönelik temyiz itirazlarının incelenmesinde:

    Ceza Muhakemesi hukukumuzda, bir yargılama faaliyeti yapılabilmesi ve hüküm kurulabilmesi için yargılamaya konu edilecek fiil ile ilgili usulüne uygun olarak açılmış bir ceza davasının bulunması gerekmektedir. "Kamu davasını açma görevi Cumhuriyet Savcısı tarafından yerine getirilir" bu husus CMK"nun 170. maddesinde düzenlenmiştir. Yine aynı maddenin 4. fıkrasında "İddianamede, yüklenen suçu oluşturan olaylar mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanır" şeklinde kesin bir açıklamaya yer verilmiştir.

    Aynı kanunun "hüküm konusu ve suçu değerlendirmede mahkemenin yetkisi"
    başlıklı 225. maddesinde ise "hüküm ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faili hakkında verilir. Mahkeme fiilin ve failin nitelendirmesinde iddia ve savunmalarla bağlı değildir" şeklindeki düzenlemeler gereğince de, hangi fiil ve fail hakkında dava açılmış ise ancak o fail ve fiil hakkında yargılama yapılarak hüküm verilebilecektir.

    Görüldüğü üzere hükmün konusu iddianamede gösterilen fiildir. Bir fiil nedeniyle dava açıldığının kabul edilebilmesi için o fiilin iddianamede açıkça gösterilmesi gerekir. İddianamede anlatılan ve çerçevesi çizilen fiilin dışına çıkılarak dava konusu yapılmayan bir fiil nedeniyle yargılama yapılması ve açılmayan davada hüküm kurulması kanuna mutlak aykırılık halleridir.

    5271 sayılı CMK’ya göre, ek savunmanın ise, suç vasfının değişmesi durumunda söz konusu olabileceği hususları dikkate alındığında;

    1-5271 sayılı CMK’nın 225/1. maddesinde öngörülen düzenlemeye göre, hükmün ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve fail hakkında verilebileceği, 04/04/2013 tarihli iddianamedeki anlatım ve nitelendirmeye göre; sanık hakkında beraat eden mağdur dahil 5 mağdura yönelik yağma suçundan 5 kez kamu davası açıldığı halde, diğer yağma suçlarından 5271 sayılı CMK’nın 170. maddesine uygun yöntemince açılmış bir dava bulunmadığı gibi ek savunma ile yetinilerek, hükmün konusunun iddianamede gösterilen eylemle sınırlı olduğu gözetilmeden, dava konusu dışına çıkılıp 15 kez mahkumiyetine karar verilerek 5271 sayılı CMK’nın 225/1.maddesine aykırı davranılması,

    2- Kabul ve uygulamaya göre de; sanığın her bir mağdura yönelik eylemleri nedeniyle ayrı ve bağımsız biçimde değerlendirme yapılarak, uygulama maddeleri ayrı ayrı gösterilip denetime olanak sağlayacak biçimde ayrı ayrı hüküm kurulması gerekirken, toplu uygulama yapılması suretiyle CMK"nun 232. maddesine aykırı davranılması,

    Bozmayı gerektirmiş, katılan ... vekili ile sanık ... savunmanının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, diğer yönleri incelenmeyen hükmün açıklanan nedenlerle isteme uygun olarak BOZULMASINA, 12/12/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi