Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/10242
Karar No: 2016/931
Karar Tarihi: 18.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/10242 Esas 2016/931 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş kazasına bağlı olarak maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmuş ve ayrıca yıllık izin ve ücret alacaklarının ödenmesini istemiştir. Yerel mahkeme, maddi ve manevi tazminat taleplerinin ayrılmasıyla birlikte kısmen kabul etmiş ve ücret ve yıllık izin alacaklarının davalıdan tahsil edilmesine hükmetmiştir. Davalı, karara itiraz etmiş ve davanın reddini talep etmiştir.
Yargıtay ise dosyadaki delillere dayanarak, davacının raporlu olduğu sürelerde davalı işyerinde çalıştığı iddiasının ispatlanamadığını belirterek, davacının ücret alacağı isteminin reddedilmesi gerektiğini ve kararın bu yönde verilmesinin yanlış olduğunu vurgulamıştır. Bu nedenle, yerel mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: HUMK 438. madde
9. Hukuk Dairesi         2015/10242 E.  ,  2016/931 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : i...10. İŞ MAHKEMESİ

Davacı, iş kazasına bağlı maddi ve manevi tazminat talepleri ile birlikte yıllık ücretli izin, ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, iş kazasına bağlı maddi ve manevi tazminat taleplerinin tefrik edilerek, diğer taleplerin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK.nun 438.maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; müvekkilinin davalıya ait otobüs satış departmanında satış danışmanı olarak çalıştığını, müvekkilinin 17/04/2003 tarihinde davalı tarafından gönderildiği 3 günlük eğitim semineri sırasında geçirdiği bir kaza neticesi sol bilek kemiğinin kırıldığını ve % 10 iş gücü kaybının olduğunu, müvekkilinin 18/04/2003 - 23/09/2004 tarihleri arasında raporlu olduğu halde eleman yokluğundan ve işini kaybetmek istemediğinden, kaza sonrası ilk ameliyatı müteakip Haziran 2003 itibariyle çalışmaya devam ettiğini, bu sürede iş çıkışında fizik tedavisine devam ettiğini, bir yıl sonra ikinci ameliyatını olduğunu ve bir ay istirahat ederek yeniden çalışmaya devam ettiğini, bu 16 aylık dönemde raporlu görüldüğünden kendisine çalışma karşılığı maaş ödenmediğini, sadece satışlardan aldığı primlerin ödendiğini, olayın işveren tarafından iş kazası olmayıp “işçi hastalığı” olarak vasıflandırıldığını, bu döneme ilişkin SSK primlerinin de ödenmediğini iddia ederek, iş kazasına dayalı olarak manevi tazminat, ileriye yönelik yapılacak tüm tedavi giderleri göz önüne alınarak tedavi giderlerine karşılık maddi tazminat, 01/06/2003 - 23/09/2004 tarihleri arasındaki maaşı ile yıllık izin alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili; davacının müvekkili şirkette 22/05/2002-30/06/2005 arası otobüs satış danışmanı olarak çalıştığını, davaya dayanak kazanan 17/04/2003 tarihinde davacının ...AŞ.’nin ...düzenlemiş olduğu seminer döneminde, davacının serbest zamanda ıslak zeminde masa tenisi oynarken düşmesi sonucu olduğunu, davacının müvekkili şirketten maaş ve izin alacağının bulunmadığını, istirahatli günler için davalı işverenin davacı işçiye herhangi bir ücret ödeme yükümlülüğünün olmadığını, rapor süresi içerisinde davacının müvekkili şirkette çalıştırılmasının söz konusu olmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davacının maddi ve manevi tazminat talepleri tefrik edilerek, ücret ve yıllık izin alacak istemlerinin davalıdan tahsiline hükmedilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacının raporlu olduğu süreler yönünden işverenin davacıya ücret ödeme yükümlülüğü bulunup bulunmadığı husunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Davacı işçi raporlu olduğu 16 aylık süre zarfında da davalı işyerinde çalıştığını iddia ederek ücret isteminde bulunmuştur. Davacının ücret alacağı olduğunu iddia ettiği dönemde raporlu olduğu sabittir. Davacının raporlu olduğu dönemde çalıştığına yönelik davacı tanığı .........."un beyanı dışında dosyada delil yoktur. Davacıya verilen istirahat raporunun aksi tanık beyanı ile ispatlanamayacağından davacının ücret alacağı isteminin reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgilisine iadesine, 18/01/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi