Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/766
Karar No: 2021/2091
Karar Tarihi: 24.03.2021

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2021/766 Esas 2021/2091 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, mirasçı olan davacılara ait banka hesabından 156,000,00 TL'yi aldığı iddiasıyla tazminat davası açılmıştır. Mahkeme davacıların talepleri doğrultusunda davalıya ait banka hesapları ve taşınmazları üzerine tedbir konulmasına ve havale edilen paranın yasal faizi ve banka getirisi ile birlikte mirasçılık belgesindeki hisseleri oranında davacılara iadesine karar vermiştir. Davalı bu kararı temyiz etmiştir. Hüküm bozulmamış, yanlışlık bulunduğu gerekçesiyle sadece hükümdeki bazı maddeler düzeltilerek onanmıştır. Bu doğrultuda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/2. maddesi hükmün sonuç kısmında taleplerden her biri hakkında verilen hüküm ve taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, açık ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerektiğini açıklar. Kararda 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi de hükmün düzeltilmesi gerektiğinin kabul edildiğini ortaya koymaktadır.
14. Hukuk Dairesi         2021/766 E.  ,  2021/2091 K.

    "İçtihat Metni"

    14. Hukuk Dairesi


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 16/08/2012 ve 13/12/2012 günlerinde birleştirilen davada verilen dilekçeler ile tazminat talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın ve birleştirilen davanın kabulüne dair verilen 24/12/2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    _ K A R A R _
    Asıl dava ve birleştirilen dava, miras sebebiyle istihkak istemine ilişkindir.
    Davacılar vekili; davacıların murisi ..."ün 24.04.2012 tarihinde dul ve çocuksuz olarak vefat ettiğini, tereke intikal işlemleri sırasında murise ait Finansbank İstanbul Ulus Şubesi"ne ait 33663601 numaralı hesapta bulunan 156,000,00TL paranın mirasçılardan ..."in kızı davalı ..."ın hesabına havale edildiğinin tespit edildiğini, davalının parayı terekeye iade etmediğini ve kötü niyetli olduğunu belirterek dava sonuna kadar davalıya ait banka hesapları ve taşınmazları üzerine tedbir konulmasını ve havale edilen paranın yasal faizi ve banka getirisi ile birlikte mirasçılık belgesindeki hisseleri oranında davacılara iadesini talep ve dava etmiştir.
    Birleştirilen davada davacı ... vekili, davacının da muris ..."ün mirasçısı olduğunu belirterek davalıya havale edilen paranın mirasçılık belgesindeki hissesi oranında davacıya iadesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, yetkili mahkemede açılmayan davanın öncelikle usul yönünden reddi gerektiğini, murisin teyzesi olduğunu, hesabına havale edildiği iddia edilen para ile ilgili olarak yapmış olduğu herhangi bir işlem ve eylem olmadığını, iki yıldır murisin bakımı ile ilgilendiğini, bunun karşılığında murisin kirada olan taşınmazını davalıya hibe etmek istediğini belirttiğini ancak kendisinin kabul etmediğini, bankanın mirasçılar ile görüşmeden işlem yapmasının mümkün olmadığını, murisin aklı başında ve isteyerek bu talimatı verdiğini, haksız davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, "asıl ve birleştirilen davanın kabulü ile asıl dava yönünden davacıların miras hissesi ile orantılı olarak davacı ... için 31.200,00TL, ... için 15.600,00-TL, ... için 15.600,00TL olmak üzere toplam 62.400,00TL"nin davalıdan dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsili ile davacılara verilmesine, birleştirilen dava yönünden birleştirilen davacı ..."in miras hissesi ile orantılı olarak 31.200,00TL"nin 13/12/2012 tarihindeki itibaren işleyecek değişken oranda yasal faiziyle birlikte davacıdan tahsili ile işbu davacıya verilmesine" karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı temyiz etmiştir.
    Davacılardan ... tarafından açılan İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesine ait 2012/453 Esas sayılı dava dosyası ile bu dava birleştirilmiş olduğu halde gerekçeli karar başlığında birleştirilen davanın yazılmamış olması, mahallinde düzeltilebilir maddi hata olduğundan sadece eleştiri konusu yapılmıştır.
    1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiş, bu nedenle reddi gerekmiştir.
    2-Davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297/2.maddesinde hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesinin gerekli olduğu açıklanmıştır.
    Somut olaya gelince; mahkemece hükmün 2. fıkrasında birleştirilen davacı Fatma"nın soyadının "Maalem" olduğu halde "Maden" olarak yazılması ve birleştirilen davada hüküm altına alınan miktarın davalıdan tahsiline karar verilmesi gerekirken davacıdan tahsiline karar verilmesi doğru görülmemiş ise de; bu hususlar hükmün bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bent uyarınca davalının temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm sonucunun 2. fıkrasında yer alan "Maden" kelimesinin hükümden çıkarılarak yerine "Maalem" yazılmasına ve yine aynı bentte yer alan "davacıdan tahsili" kelimelerinin hükümden çıkarılarak yerine "davalı ..."tan tahsili" kelimelerinin eklenmesine, hükmün DEĞİŞTİRİLMİŞ ve DÜZELTİLMİŞ bu şekliyle ONANMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24.03.2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi