Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/28437
Karar No: 2016/898
Karar Tarihi: 18.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/28437 Esas 2016/898 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız şekilde fesh edildiğini iddia ederek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme, işveren tarafından yapılan feshin geçerli olduğunu ancak davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığını ve ayrıca diğer taleplerinin de haklı olduğunu belirterek davanın kısmen kabulüne hükmetmiştir. Temyiz edilen kararda ise davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle fesh edildiği ve taleplerinin reddedilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesi (II) numaralı bendi, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri sıralamış ve işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânı olduğunu açıklamıştır.
- Aynı maddenin (e) alt bendinde ise işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi davranışların da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2014/28437 E.  ,  2016/898 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde ofis boy olarak çalışırken iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının, şirket dışı birine şirketin bilgisi olmadan şirket araçlarına ait paspası verdiğinin tespit edilmesi üzerine iş sözleşmesinin 4857 sayılı Kanunu 25. maddesi gereği haklı olarak fesh edildiğini bu nedenle tazminata hak kazanmadığını ayrıca diğer taleplerin de haksız olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, işverence yapılan feshin geçerli olduğu ancak geçerli fesih nedeni olsa bile davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı ayrıca fazla çalışma, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Dosya içeriğine göre davacının iş sözleşmesinin haklı nedende dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusudur.


    4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir.
    Mahkemece, davalı tarafça yapılan fesih işleminin geçerli fesih olduğu kabul edilmiş ise de bu kabul dosya kapsamına uygun değildir.
    Dosyadaki bilgi, belge ve diğer delillere göre davacı, davalıya ait işyerinde ofis boy olarak çalışmakta iken taşeron şirket çalışanı olarak belirtilen dava dışı şahsın davacıdan bir müşteri için kullanılmamış araç paspası istediği, davacının da paspası şahsa temin ederken işveren yetkililerince durumun fark edildiği anlaşılmaktadır. Her ne kadar davacı savunmasında, olayda menfaati olmadığını diğer şube yetkililerinin bilgisi olduğunu düşündüğünü, savunmuş ise de bu savunmasının haklılığını da ortaya koyamamıştır. Buna göre davacının eylemi doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan bir eylem olup bu durum davalıya 4857 sayılı Kanunun 25/II/e maddesi gereği haklı fesih imkanı verdiğinden davalı tarafça yapılan fesih işlemi haklı olup kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekir. Mahkemece hatalı değerlendirme ile taleplerin kabulü bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 18/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi